Μελέτη της διακίνησης των καταναλωτικών ειδών από την παραγωγή έως τα Σ/Μ (Super Market) και C&C (Cash &Carry) - Χατζηαθανασιάδης Βεντήρης, Δημήτριος; Chatziathanasiadis Ventiris, Dimitrios (2015)
Η πτυχιακή αυτή εργασία είναι μία αναλυτική και κριτική παρουσίαση των βασικών επιχειρηματικών, οικονομικών, οργανωτικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών ενός νέου και δυναμικού κλάδου επιχειρήσεων που παρέχουν ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων εμπορικών υπηρεσιών. Σε πολλές αναπτυγμένες αγορές οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν βασικό και σημαντικό συνεργάτη των επιχειρήσεων που ορίζουν τα βασικά άκρα της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή των βιομηχανιών-προμηθευτών και των μεγάλων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου.Ο ρόλος των επιχειρήσεων αυτών είναι πολλαπλός: διαμεσολαβητικός, συμβουλευτικός, υποστηρικτικός. Παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες marketing (προώθηση και διανομή-πωλήσεις) συνδυαζόμενες με υπηρεσίες φυσικής διακίνησης και αποθήκευσης εμπορευμάτων.Εξετάζονται θέματα σχετικά με την εμφάνισή τους, την οργανωτική τους διάρθρωση και λειτουργία τους.Συζητούνται θέματα σχετικά με την επιχειρηματική τους φιλοσοφία και στρατηγική.Υπάρχει αναφορά στις επιδράσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος που εμφανίζονται ως ευκαιρίες ή απειλές ανάλογα με τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου και την ένταση του κλαδικού ανταγωνισμού.Εξετάζονται τα γενικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τέτοιων επιχειρήσεων.Γίνεται αναλυτική παρουσίαση της λειτουργίας logistics και αναφέρονται οι βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις που καθορίζουν τις συνθήκες αποτελεσματικής διαχείρισης της λειτουργίας αυτής.Σε όλη την έκταση του κειμένου γίνονται συνεχείς αναφορές και συνδέσεις με τις συνθήκες που επικρατούν στην εγχώρια αγορά και στις σημαντικές έως ριζικές αλλαγές που προκάλεσε η βαθιά και παρατεταμένη κρίση στους βιομηχανικούς παραγωγούς, στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, στην καταναλωτική συμπεριφορά και γενικά στη συνολική διάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και, κυρίως, του λιανικού εμπορίου.Η εργασία κλείνει και ολοκληρώνεται με επισκόπηση των παραπάνω, εξαγωγή γενικών και ειδικών (σχετιζόμενων με την εγχώρια αγορά) συμπερασμάτων και εκτιμήσεις για τις προϋποθέσεις ουσιαστικής ανάπτυξης του κλάδου αυτού μετά την οικονομική κρίση.