Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην απασχολησιμότητα και τη διαμόρφωση του ύψους μισθού - Πλούγαρλη, Χριστίνα (2015)
Η εργασία αυτή αναφέρεται στο πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση κάποιου, στην προσπάθεια του για εύρεση εργασίας και στο ύψος του μισθού του. Από πάντα λεγόταν στα μικρά παιδιά πως πρέπει να διαβάζουν και να τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο για να προοδεύσουν στη ζωή τους, και να βρουν μια καλή δουλειά. Είναι μια πρόταση που έλεγαν οι γονείς των γονιών μας στους γονείς μας, οι γονείς μας σε εμάς, και γιατί όχι και εμείς οι ίδιοι τώρα στα μικρά παιδιά. Φαίνεται πως η πρόταση αυτή, τελικά, αποτελεί <<διαχρονική αξία>>. Λέγεται πως η εκπαίδευση και η πρόοδος είναι πολύ σημαντική για το μέλλον και πως ανεβαίνοντας εκπαιδευτικές βαθμίδες είναι πιο σίγουρο για κάποιον πως θα βρει δουλειά και σίγουρα θα αμείβεται καλύτερα από κάποιον με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Ισχύει όμως αυτό πάντα; Είναι σίγουρο για κάποιον πως θα βρει δουλειά αν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο; Και αν το κάνει και βρει δουλειά θα αμείβεται με υπέρογκα χρηματικά ποσά, μόνο και μόνο επειδή έχει κάποιο πτυχίο; Ή μήπως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των μισθών; Τελικά αξίζει κανείς να πασχίσει και να τελειώσει το Πανεπιστήμιο ή το Μεταπτυχιακό του, ή όλα αυτά αποτελούν απλά μύθους και είναι εξίσου εύκολο να πορευτείς και χωρίς αυτά στην αγορά εργασίας;Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που απαντώνται στην εργασία μου, μέσα από μια διαχρονική μελέτη στη σημαντικότητα της εκπαίδευσης για την απορρόφηση από την αγορά εργασίας και για το ύψος των μισθών, από έρευνες και διαγράμματα του 2002, φθάνοντας στην πρώτη εμφάνιση της οικονομικής κρίσης το 2009, και μέχρι και το 2013 με την πλέον σίγουρη ύπαρξη της οικονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις της οικονομικά.