Ανάλυση κόστους – όγκου - οφέλους και η επίδραση της στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων - Μπουρολιάς, Αθανάσιος (2015)
Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από συχνές αλλαγές, έντονο ανταγωνισμό, πληθώρα δεδομένων και μεγάλη διείσδυση της τεχνολογίας της πληροφορικής και των επικοινωνιών, η λήψη αποφάσεων έχει αποκτήσει πολύ σημαντική σημασία. Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν διάφορες αναλύσεις, έτσι ώστε να αποφασίσουν ποια προϊόντα θα παράγουν, ποια τεχνολογία θα χρησιμοποιήσουν, ποιοι παραγωγικοί συντελεστές είναι πιο αποδοτικοί και γενικά με ποιον τρόπο θα συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο, η λήψη των κατάλληλων κάθε φορά αποφάσεων παρέχει τις βάσεις στην επιχείρηση για βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης, αξιοποίηση των παρουσιαζόμενων ευκαιριών και καλύτερη παρακολούθηση της πορείας της. Η λήψη αποφάσεων είναι, επομένως, μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες για τα διοικητικά στελέχη ενός οργανισμού. Η ανάλυση κόστους οφέλους είναι μια από τις πλέον χρησιμοποιούμενες μεθόδους για να ληφθούν επιχειρηματικές και στρατηγικές αποφάσεις. Το κόστος, αποτελεί διακεκριμένη οικονομική κατηγορία ή οντότητα, εμφανίζεται με πολλές μορφές ή τύπους και χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της επιχειρηματικής ζωής και των αναπτυσσόμενων οικονομικών δραστηριοτήτων. Επίσης, τα πιθανά οφέλη από την κάθε επένδυση ή δραστηριότητα έχουν βαρύνουσα σημασία για τις καθημερινές ή οικονομικές αποφάσεις. Συνεπώς, τόσο το κόστος όσο και το όφελος αποτελούν στενά συνδεδεμένες έννοιες που επηρεάζουν τις επιχειρηματικές επιλογές.