Παραδοσιακά και σύγχρονα συστήματα κοστολόγησης. Διερεύνηση, ανάλυση και εξέλιξη της πλήρους κοστολόγησης, του ABC και του time-driven ABC - Κοσμά, Μαρκέλλα (2015)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία επιλέγονται και αναλύονται βασικά συστήματα κοστολόγησης με κυριότερο σκοπό τον εντοπισμό των παραγόντων που οδήγησαν στη διαδοχή των συστημάτων αυτών. Για το λόγο αυτό αναλύεται η δομή των Παραδοσιακών Συστημάτων Κοστολόγησης, της Κοστολόγησης ανά δραστηριότητα (ABC), καθώς και του εξελιγμένου συστήματος κοστολόγησης ανά δραστηριότητα με οδηγό κόστους το χρόνο (Time-Driven ABC).Για κάθε σύστημα παρουσιάζονται τα γενικά χαρακτηριστικά που το διακρίνουν καθώς και τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες που εντοπίζονται. Επίσης, διερευνούνται οι λόγοι που συντελούν στην ανάγκη μετάβασης από το ένα σύστημα στο επόμενο και εκτίθενται οι κυριότερες διαφορές τους. Τέλος, παρουσιάζονται παραδείγματα για την καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων που προκύπτουν.Περίληψη κεφαλαίων εργασίαςΚεφ.1 : Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία γενική εισαγωγή όπου παρουσιάζονται οι συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος που οδήγησαν στην εξέλιξη των κοστολογικών συστημάτων. Οι ανάγκες που δημιούργησαν τα μεταβαλλόμενα στοιχεία περιβάλλοντος είναι αυτές στις οποίες οφείλεται η αναζήτηση κοστολογικών συστημάτων με τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά.Κεφ.2 : Σε αυτό το κεφάλαιο αναλύεται η δομή και τα στοιχεία κόστους που εμφανίζουν τα παραδοσιακά συστήματα κοστολόγησης. Εξετάζεται η μεθοδολογία της Πλήρους κοστολόγησης, η διαδικασία καταλογισμού του κόστους, αλλά και οι αδυναμίες των παραδοσιακών συστημάτων.Κεφ.3 : Στόχος του τρίτου κεφαλαίου είναι η παρουσίαση του συστήματος κοστολόγησης με βάση τις δραστηριότητες. Εξετάζονται τα βασικά στοιχεία φιλοσοφίας του συστήματος, καθώς και η διοίκηση μέσω επιχειρησιακών λειτουργιών(Activity Based Management) ως διοικητικό εργαλείο που προκύπτει από τη δομή του ABC. Επίσης αναλύονται βασικοί όροι οι οποίοι βοηθούν στην κατανόηση της διαδικασίας καταλογισμού του κόστους αλλά και οι βασικές διαφορές του με τα παραδοσιακά συστήματα κοστολόγησης . Τέλος, επισημαίνονται τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν οι επιχειρήσεις που το υιοθετούν, τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρει η χρήση του καθώς και οι αδυναμίες που παρουσιάζει.[5]Κεφ.4 : Το παρόν κεφάλαιο αποτελεί ένα εικονικό παράδειγμα πρακτικής εφαρμογής των παραδοσιακών συστημάτων κοστολόγησης και του Activity Based Costing. Η χρήση του παραδείγματος γίνεται για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου αντιμετώπισης του κόστους από τα δύο συστήματα αλλά και της σημασίας των διαφορών που παρουσιάζουν για τις επιχειρήσεις.Κεφ.5 : Μία καινοτόμα μεθοδολογία παρουσιάζεται σε αυτήν την ενότητα. Πρόκειται για την κοστολόγηση ανά δραστηριότητες με οδηγό κόστους τον χρόνο. Εντοπίζονται οι λόγοι που οδήγησαν στην εξέλιξη του παραδοσιακού ABC και διερευνάται η δομή της νέα μεθόδου καθώς και τα προνόμια που προσφέρει στις επιχειρήσεις.Κεφ.6 : Στο τελευταίο κεφάλαιο συνοψίζονται τα γενικά συμπεράσματα που συνάγονται από την ολοκλήρωση της εργασίας.