Απελευθέρωση αερογραμμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άγονες αεροπορικές γραμμές στην Ελλάδα - Kapturski, Jakub Tomasz (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αφορά την απελευθέρωση του κλάδου των αερομεταφορών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πυρήνα μελέτης τις άγονες αεροπορικές γραμμές στην Ελλάδα. Οι άγονες γραμμές είναι μια από τις σημαντικές επιπτώσεις της απελευθέρωσης των αερομεταφορών εντός της Ένωσης, τόσο από την οικονομική, όσο και από την κοινωνική άποψη.Το πρώτο κεφάλαιο αφορά την, κατά κάποιο τρόπο, ιστορική αναδρομή των συνθηκών οι οποίες επικρατούσαν εντός της Ευρώπης πριν την απελευθέρωση, καθώς και τα τρία στάδια με τα οποία οι αερομεταφορές έφτασαν στην σημερινή τους μορφή (τα Τρία Πακέτα Απελευθέρωσης).Στο αμέσως επόμενο κεφάλαιο πραγματοποιείται μια αναλυτική μελέτη των επιπτώσεων της απελευθέρωσης του κλάδου των αερομεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο PESTEL Analysis το οποίο περιγράφει τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, τεχνολογικές, περιβαλλοντικές και τέλος, τις νομικές επιπτώσεις. Λόγω της ιδιαιτερότητας του κλάδου, κάποιες από τις παραπάνω αναφερόμενες επιπτώσεις, ταυτίζονται. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η «φιλοσοφία» των άγονων αεροπορικών γραμμών (Υποχρεώσεις Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας). Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ο σκοπός και η σημασία τους, το πώς μια αεροπορική γραμμή «βαπτίζεται» ως άγονη καθώς και τα άρθρα του σχετικού νόμου που πρέπει να εφαρμοστεί ομοίως από όλα τα Κράτη Μέλη. Επίσης, λόγω του ενδιαφέροντος παρουσιάζεται το Άρθρο 17 το οποίο αφορά την διαδικασία του δημόσιου διαγωνισμού για τον διορισμό των αεροπορικών εταιρειών οι οποίες θα εκτελούν τα δρομολόγια των άγονων γραμμών. Το Κεφάλαιο 4 αφορά μόνο τις άγονες αεροπορικές γραμμές στην Ελλάδα. Στο πρώτο κομμάτι παρουσιάζονται τα δρομολόγια που εκτελούνται στην χώρα μας, οι ενδεικτικοί υποχρεωτικοί ναύλοι, οι υποχρεώσεις των εταιρειών προς την κοινωνία. Το δεύτερο κομμάτι του κεφαλαίου αφορά την μελέτη περίπτωση ενός προορισμού μια άγονης γραμμής. Ο πιο κατάλληλος προορισμός για την μελέτη βάση κάποιων κριτηρίων επιλέχτηκε η Μήλος. Και εδώ πραγματοποιείται η PESTEL Analysis, παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις της άγονης γραμμής στο νησί. Για την πιο «ασφαλής» αντίληψη της ζωτικής σημασίας για το νησί γραμμής, έγινε μια πρωτογενής έρευνα με ερωτηματολόγιο στα πλαίσια ανοιχτής συνέντευξης με κατοίκους, επαγγελματίες του τουρισμού και φορείς του δημοσίου. Όσον αφορά την περεταίρω έρευνα πάνω στο τομέα των άγονων γραμμών στην Ελλάδα, είναι μεγάλης σημασίας να πραγματοποιείται συστηματικά χωρίς να επικεντρώνεται κάπου αποκλειστικά, όπως π.χ. στην κοινωνική μελέτη.