Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ευρώ και η άσκηση της νομισματικής πολιτικής πώς επηρεάζει τα κράτη-μέλη - Γιάλλουρου, Μαρία (2015)
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ο ρυθμιστής του Ευρώ. Αποτελεί ένα τεράστιο πυρήνα, ένα γραφείο στατιστικών και επεξεργασίας πληροφοριών, ένα κέντρο λήψης αποφάσεων το οποίο καθορίζει πορεία για τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες και συνεπώς όλης της ευρωπαϊκής οικονομίας και του νομίσματος της του ευρώ. Επίσης, βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι για κάθε οικονομία να έχει σταθερότητα στο νόμισμα της. Συγκεφαλαιώνοντας, βλέπουμε ότι η νομισματική πολιτική εξαρτάτε πλέω από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο αρχικός στόχος της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα τιμών. Αυτό είναι ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει η νομισματική πολιτική στην οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας.