Ο κλάδος των χρηματιστηριακών εταιριών στην ελληνική οικονομία - Τσάκαλος, Απόστολος (2015)
Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η ανάλυση του κλάδου των χρηματιστηριακών εταιριών στην ελληνική οικονομία. Οι χρηματιστηριακές εταιρίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κεφαλαιαγοράς και είναι μέλη των οργανωνένων αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το θεσμικό πλαίσιο ως σύστημα. Αρχικά ορίζονται οι βασικοί συντελεστές της κεφαλαιαγοράς, στη συνέχεια προσδιορίζονται οι σχέσεις που έχουν μεταξύ τους και ακολούθως παρουσιάζεται η διαδικασία διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς περιλαμβάνοντας -στο πρώτο μέρος- πληροφορίες για την λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), στοιχεία για τα μέλη του ΧΑ και διεθνείς εξελίξεις στις χρημαστιστηριακές αγορές. Στο δεύτερο μέρος του κεφαλαίου 2 (υπό ενότητα 2.3) γίνεται αναφορά στην εξέλιξη του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ). Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται η διάρθρωση των αγορών επενδυτικών υπηρεσιών από το 1989 έως σήμερα. Στο κεφάλαιο περιλαμβάνονται, αρχικά, πληροφορίες για τις αγορές υπηρεσιών και την επενδυτική δραστηριότητα των εταιριών του κλάδου για λογαριασμό τους. Στη συνέχεια, εξετάζονται η εξέλιξη της ζήτησης και της προσφοράς επενδυτικών υπηρεσιών από το 1989 έως σήμερα. Στο τέταρτο κεφάλαιο εξετάζεται η συμπεριφορά των επιχειρήσεων του κλάδου. Το κεφάλαιο, αρχικά, περιλαμβάνει στοιχεία για την δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνεται ένα συνοπτικό ιστορικό της εξέλιξης του εύρους δραστηριότητας των εταιριών του κλάδου διεθνώς ως αποτέλεσμα επιχειρησιακής στρατηγικής. Στη συνέχεια παρατίθενται στοιχεία για την διάρθρωση κεφαλαίων και άλλων ζητημάτων μέσα από την μελέτη των οικονομικών στοιχείων των εταιριών, ώστε να σκιαγραφηθεί η πολιτική που ακολούθησαν οι εταιρίες του κλάδου σε κάθε ένα από αυτά. Στο πέμπτο κεφάλαιο περιλαμβάνεται στοιχεία για τις επιδόσεις των εταιριών, όπως είναι η κερδοφορία και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων. Στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα για τα ζητήματα που εξετάστηκαν και οι προοπτικές του κλάδου. Στα παραρτήματα, παρατίθενται στοιχεία που έχουν να κάνουν με αναφορές στην νομοθεσία για την κεφαλαιαγορά και πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητες των διαθέσιμων οικονομικών στοιχείων και τις παραδοχές στις οποίες βασίστηκε η ανάλυση των στοιχείων αυτών.