Η δικαιόχρηση ως διαδικασία προώθησης κοινών επιχειρηματικών συμφερόντων - Μαυρομμάτης, Ευστράτιος (2015)
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο, πολλές επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να αναπτυχθούν να χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους. Οι οικονομικοί αναλυτές θέλοντας να βοηθήσουν σε αυτή την διαδικασία είδαν ότι πολλές εταιρείες χρησιμοποιούσαν μια μέθοδο διανομής δικαιωμάτων σε ανθρώπους που έμπαιναν για πρώτη φορά με ιδιοκτησία καταστήματος στην αγορά. Τα δικαιώματα – προνόμια, όπως το εμπορικό σήμα, τα είχε ο νέος επιχειρηματίας και τα αξιοποιούσε έναντι πληρωμής στην μητρική εταιρεία. Την μέθοδο αυτή οι οικονομικοί επιστήμονες την ονόμασαν δικαιόχρηση (Franchising). Βέβαια η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με την έκταση που έχει πάρει η ίδια η μέθοδος, αλλά και ταυτόχρονα προσπαθεί να αποδείξει αν όντως η δικαιόχρηση μπορεί να γίνει διαδικασία προώθησης κοινών επιχειρηματικών συμφερόντων, τι πρέπει να προσεχθούν από τα δυο συμβαλλόμενα μέρη, ποιοι οι λόγοι αποτυχίας – τα μειονεκτήματα – οι πιθανές συγκρούσεις που μπορεί να υπάρξουν σε ένα δίκτυο δικαιόχρησης, αλλά και ταυτόχρονα ποια είναι τα πλεονεκτήματα του δικτύου δικαιόχρησης.