Η πιστοληπτική ικανότητα των πελατών (επιχειρήσεων) των τραπεζών. - Μαργαρίτη, Στυλιανή (2015)
Κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα λόγω της φύσεως των εργασιών του έρχεται αντιμέτωπο με τον πιστωτικό κίνδυνο. Η εκτίμηση λοιπόν της βιωσιμότητας των πελατών (επιχειρήσεων) της αποτελεί ένα πρόβλημα ιδιαίτερης σημασίας για κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Για το λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί τα υποδείγματα βαθμολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας ενός δανειολήπτη (credit scoring model). Στην παρούσα εργασία παρουσιάζουμε ορισμένες τεχνικές που έχουν χρησιμοποιηθεί, κατά καιρούς, προκειμένου να κατασκευαστούν υποδείγματα βαθμολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, και ως εκ τούτου να λύσουν το πρόβλημα εκτίμησης-πρόβλεψης κινδύνου πτώχευσης μια επιχείρησης. Κατόπιν, λαμβάνοντας ένα δείγμα 48 μικρομεσαίων εταιριών, για την χρήση του 2005, δημιουργούμε, μέσω της διακριτικής ανάλυσης, ένα διαχωριστικό κανόνα κατάταξης των υποψήφιων πελατών. Μετά από αρκετές δοκιμές, ο εν λόγω κανόνας στηρίζεται σε δυο διαχωριστικές μεταβλητές: (α) τις λειτουργικές ταμειακές ροές προς σύνολο του ενεργητικού, και (β) τα κέρδη προ φόρων προς τον κύκλο εργασιών. Τέλος, με βάση τις προαναφερθείσες δυο ερμηνευτικές μεταβλητές εκτιμούμε ένα υπόδειγμα Logit, προκειμένου να ποσοτικοποιήσουμε την πιθανότητα αθέτησης των πληρωμών.