Το πλαίσιο λειτουργίας των νεοφυών (Startup) επιχειρήσεων και οι προοπτικές εξέλιξής τους στην Ελλάδα. - Κορμαρή, Ειρήνη Πανωραία (2015)
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στη μελέτη των Νεοφυών (Startup) επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, στο νομικό πλαίσιο που τις διέπει καθώς και στη δυνατότητα χρήσης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο την επίτευξη της ανάπτυξής τους. Η χρηματοδότηση επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία της επιχείρησης, τον κίνδυνο αποτυχίας, την επίδοση και την δυνατότητα επέκτασής της. Οι Startups επιχειρήσεις είναι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να αναπτυχθούν γρήγορα, φέρουν ένα καινοτόμο χαρακτηριστικό και αναζητούν ένα επαναλαμβανόμενο και εξελισσόμενο επιχειρηματικό μοντέλο. Η συνηθέστερη νομική μορφή που μπορεί να υιοθετήσει μια startup επιχείρηση είναι η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε), αν και έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί στη συνέχεια σε όλες τις άλλες εταιρικές μορφές. Οι Startup επιχειρήσεις αποτελούν ένα είδος επιχειρηματικότητας που δημιουργεί προσδοκίες για μελλοντικές εξελίξεις με στόχο την προσέλκυση επενδυτικών καφαλαίων βάσει της αναπτυξιακής δυναμικής τους. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται οι συμβατικοί τρόποι χρηματοδότησης και μελατάται η ανάπτυξη μηχανισμών εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται για την υποστήριξη επενδύσεων σε αυτές τις επιχειρήσεις όπως π.χ η χρηματοδότηση μέσω επιχειρηματικών αγγέλων (business angels), επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital) κ.α Τέλος, στο πλαίσιο της εργασίας αναλύεται η κοινωνική οικονομία, το δίκαιο που τη διέπει και κυρίως οι νεοφυείς (startups) επιχειρήσεις ως φορέας της κοινωνικής οικονομίας. Μέσα απο την ανάπτυξη οικοσυστηματων startups, η κοινωνική επιχειρηματικότητα άρχισε να αποκτά έδαφος ως μία αναδυόμενη, εναλλακτική μορφή επιχειρηματικότητας στηριζόμενη στην κοινωνική οικονομία. Σε συνθήκες έντονης καπιταλιστικής κρίσης, η κοινωνική οικονομία δύναται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της τεχνολογίας μέσω συνεταιριστικών startups ως αντίποδα στις μονοπωλειακές επιχειρήσεις οι οποίες περιορίζουν τη διάδοση των πληροφοριών.