Η εξυπηρέτηση πελάτη στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών - Λιάσκος, Μελέτιος (2015)
Οι επιχειρήσεις έχουν κατανοήσει σήμερα οτι η ευπηρέτηση πελάτη είναι μια υπηρεσία την οποία πρέπει να την εκτελούν αποτελεσματικά αφού έτσι κερδίζουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.Για το λόγο αυτό επενδύουν τεράστια ποσά χρημάτων και αμέριστη προσπάθεια στην κατασκευή αποδοτικών συστημάτων εξυπηρέτησης πελάτη και διαχείρισης των σχέσεων μαζί του.