Διαδικτυακή διαφήμιση - Netvertising - Χαραυγής, Χαράλαμπος Λουκάς (2015)
Το τέλος του 20ου αιώνα χαρακτηρίστηκε από τη ραγδαία πρόοδο μιας σειράς επιστημών με αιχμή την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες. Οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν και συνεχίζουν να δρομολογούνται λόγω της προόδου αυτής, ήταν τόσο σημαντικές που για πολλούς συγκρίνονται με τις αλλαγές που οδήγησαν στη Βιομηχανική Επανάσταση στα μέσα του 18ου αιώνα. Οι σύγχρονες τεχνολογίες και ιδιαίτερα το Διαδίκτυο, έχουν αποτελέσει τη βάση της οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια στην Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη. Η δυναμική τους και οι δυνατότητες αξιοποίησης τους έχουν επιφέρει ριζικές αλλαγές, όχι μονό στη παραγωγική διαδικασία, στις εργασιακές σχέσεις, στις συναλλαγές αλλά και στη καθημερινότητα μας. Οι εξελίξεις αυτές έφεραν στο προσκήνιο το Διαδίκτυο και κατ’επέκταση τη διαφήμιση, η οποία ήταν από τους πρώτους κλάδους που αναπτύχθηκαν σε αυτό το νέο μέσο επικοινωνίας. Ήδη από το 1994, οι πρώτες διαφημίσεις εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο, αλλάζοντας το χαρακτήρα και τις προοπτικές του υπό διαμόρφωση μέσου επικοινωνίας. Κάτω από την ταχύτατη εξέλιξη του Διαδικτύου, η διαφημιστική επικοινωνία αποτέλεσε βασικό παράγοντα που επηρέασε τον τρόπο λειτουργίας του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και γενικά τη χρηματοδότηση των διαδικτυακών τόπων. Τα περισσότερα επιχειρηματικά μοντέλα που εμφανίστηκαν έκτοτε βασίστηκαν στο σκεπτικό, ότι βασική πηγή εσόδων μιας διαδικτυακής επιχείρησης είναι η διαφήμιση που προσελκύει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Για τον λόγο αυτό στην παρούσα εργασία θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις τεχνικές και στρατηγικές που αφορούν τη διαφήμιση μέσω Διαδικτύου (Netvertising)