Η εξέλιξη του οικονομικού βίου, των διοικητικών και εμπορικών θεωριών έως τις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης. - Κουκιάς, Νικόλαος (2015)
Ο λόγος που πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη εργασία, είναι να διαψεύσει όσους θεωρούν ότι η μελέτη της οικονομικής ιστορίας είναι κάτι το μη χρήσιμο. Οι οικονομικές, οι εμπορικές και οι διοικητικές ενέργειες και αποφάσεις έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν. Τακτικές που εφαρμόζονται σήμερα, όπως η διαίρεση του επενδυτικού κινδύνου, η χρήση αντιπροσώπων στο εμπόριο ή η προσπάθεια για προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, είχαν εφαρμοστεί για πρώτη φορά πολλούς αιώνες πριν.