Επιχειρηματικός σχεδιασμός για παροχή υπηρεσιών προώθησης & παραγγελιοληψίας στις οργανωμένες αλυσίδες λιανεμπορίου μέσω χρήσης νέων τεχνολογιών - Παπακωνσταντίνου, Μαρία (2015)
Η εργασία αποτελεί σχεδιασμό στρατηγικής για ανάπτυξη υπηρεσιών προώθησης και παραγγελιοληψίας μέσω νέων τεχνολογιών και βασίζεται στις θεωρίες των web, mobile και experiential marketing. Η υποθετική εταιρεία Α ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ Α.Ε. δημιουργήθηκε ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη και καλύτερη κατανόηση αυτής της στρατηγικής. Αρχικά γίνεται μια προσέγγιση Μάρκετινγκ ως προς τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν με έμφαση στον τρόπο με τον οποίο αυτά τα εργαλεία βοηθούν μια επιχείρηση να αυξήσει την κερδοφορία, τη δημοσιότητα, την πιστότητα των πελατών της. Έπειτα επεξηγούνται τα τεχνολογικά μέσα, μέσω των οποίων θα εφαρμοστούν οι θεωρίες μάρκετινγκ. Τα μέσα αυτά αποτελούνται από υπηρεσίες και πρωτόκολλα που κάνουν την πληροφόρηση και την επικοινωνία να φαίνεται το πιο απλό πράγμα στην εποχή μας. Η «Α» βρίσκεται υποθετικά στις πρώτες δέκα εταιρείες του κλάδου των σουπερμάρκετ (με βάση τον κύκλο εργασιών), στηρίζει το όνομα της σε ηθικές αξίες και δίνει μεγάλη σημασία στη τεχνολογία και στην καινοτομία γενικότερα. Χαρακτηρίζεται από υψηλούς δείκτες αποδοτικότητας και περιορισμένα κανάλια διανομής. Ο στόχος του συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου είναι η εταιρεία «Α» να επιτύχει μερίδιο αγοράς 9% (από 6% που κατέχει σήμερα) με αύξηση του κύκλου πωλήσεων της για το επόμενα τρία έτη. Για την επίτευξη των στόχων απαιτείται να ακολουθήσει Στρατηγική Ανάπτυξης Αγοράς, μέσω αύξησης γεωγραφικής κάλυψης. Επίσης, για το λόγο ότι στον συγκεκριμένο κλάδο δεν μπορεί να γίνει διαφοροποίηση των προϊόντων, επικεντρωνόμαστε στη διαφοροποίηση μέσω εμπειρίας του καταναλωτή με τη δημιουργία δυναμικών, καινοτόμων υπηρεσιών προώθησης & παραγελιοληψίας μέσω χρήσης νέων τεχνολογιών. Η εταιρεία θα εφαρμόσει ειδικά προγράμματα προσέλκυσης πελατών, θα υπενθυμίζει την παρουσία της στην αγορά και θα ενισχύει τη θέση της, με τη χρήση διαφήμισης υπενθύμισης, προωθητικών ενεργειών, διαγωνισμών και χορηγιών. Ανταγωνισμός  Η Carrefour Marinopoulos παραμένει η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα  Ενίσχυση της θέσης της ΑΒ Βασιλόπουλος εξαιτίας της ταχύτατης ανάπτυξης – μέχρι το τέλος του 2007 η ΑΒ Βασιλόπουλος διέθετε 162 σημεία πώλησης (συγχώνευση με Τροφό Α.Ε., Plus Hellas, Ena Cash&Carry)  Ενίσχυση της θέσης της Αφοί Βερόπουλοι Α.Ε. με απειλητική αύξηση τζίρου – από 610εκατ. ευρώ το 2006 σε 771εκατ. το 2007. Επίσης γρήγορη ανάπτυξη μέσω συγχωνεύσεων (Πανεμπορική Α.Ε., Τροφίνο, Μπαλλής.) Ρίσκα  Ο μέσος Έλληνας καταναλωτής ίσως να μην είναι έτοιμος για τέτοιου είδους καινοτομικές υπηρεσίες  Η διαφοροποίηση στην οποία αποσκοπεί η «Α» είναι πιθανόν να αντιγραφεί πολύ γρήγορα από τους ανταγωνιστές Συμπεράσματα Οι νέες υπηρεσίες της «Α» πρέπει να συνοδευτούν από ισχυρή στήριξη καταναλωτή. Εκτός από την υπηρεσία εξυπηρέτησης που παρέχει ήδη η εταιρεία να εφαρμόσει και ένα forum καταναλωτών. Οι προσπάθειες της πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη μέγιστου βαθμού επικοινωνίας με τον πελάτη δημιουργώντας μια αλληλεπιδραστική σχέση από την οποία θα επωφελούνται και οι δυο πλευρές.