Τουριστική ανάπτυξη στο νομό Μεσσηνίας - Κόκλας, Αναστάσιος (2015)
Αντικείμενο αυτής της εργασίας είναι η κριτική παρουσίαση της επένδυσης του costa navarino, δηλαδή της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) που συντελείται στη Μεσσηνία και αποτελεί την πιο γνωστή επένδυση αυτού του είδους στην Ελλάδα (μαζί με αυτή του Κάβο Σίδερο, η οποία όμως έχει ουσιαστικά ακυρωθεί μετά την αρνητική γνωμοδότηση του ΣτΕ και την απορριπτική δήλωση της υπουργού περιβάλλοντος). Η επενδυτική αυτή πρόταση θεωρείται ότι αποτελεί το αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της νέας τάσης επενδύσεων στην Ελλάδα, ενδιαφέρον επίσης έχει και το ότι γύρω από την επένδυση έχει δημιουργηθεί σημαντική συζήτηση και αντιδράσεις. Η νέα τάση επενδύσεων δεν προσεγγίζει πλέον τον τουρισμό ως «προϊόν» ή ως «υπηρεσία», αλλά ως «συνολική εμπειρία» για τον τουρίστα-καταναλωτή. Αυτό το πρότυπο σύνθετης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού έχει ως αιχμές τα γήπεδα γκολφ και την αγορά παραθεριστικής κατοικίας και συμπληρωματικές υπηρεσίες τα συνεδριακά και ιατρικά κέντρα, τις αθλητικές δραστηριότητες, τις θαλασσοθεραπείες και άλλα. Η τουριστική αγορά επιδιώκει την ικανοποίηση του τουρίστα από τη δράση του ως καταναλωτή/ρια, όχι μόνο από την ποιότητα και την ποσότητα αυτού που πληρώνει, αλλά κυρίως από τη διαδικασία μέσω της οποίας βιώνει την εμπειρία της κατανάλωσης.