Απόψεις μαθητών ΕΠΑΛ (Επαγγελματικών Λυκείων) για τον κόσμο και την γεωγραφική εκπαίδευση - Κουμπαράκης, Γεώργιος (2015)
Στην παρούσα εργασία εξετάζονται οι απόψεις τω μαθητών των ΕΠΑΛ (Επαγγελματικών Λυκείων) για τον κόσμο καθώς επίσης και το πώς το επίπεδο της γεωγραφικής τους εκπαίδευσης ενισχύει την συγκεκριμένη γνώση ή την περιορίζει. Έτσι μέσα από την έρευνα αυτή μπορούμε να σχηματίσουμε μια σαφέστερη εικόνα για το επίπεδο της γεωγραφικής εκπαίδευσης των μαθητών των ΕΠΑΛ, στην Ελλάδα.Επίσης μέσα από το εργαλείο της έρευνας (ερωτηματολόγιο) αποσκοπεί : α) να διερευνήσει το επίπεδο της γεωγραφικής γνώσης μαθητών λυκείου σήμερα, β) να γίνει γνωστό το ποσοστό της «εκμετάλλευσης» της επιστήμης της γεωγραφίας με σκοπό την αποσαφήνιση και πληρέστερη κατανόηση εννοιών αλλά και την αναζήτηση απόψεων και στάσεων των μαθητών απέναντι σε κοινωνικοοικονομικά, περιβαλλοντολογικά προβλήματα της χώρας μας και κατ’ επέκταση του κόσμου. Κλείνοντας αξιοσημείωτο είναι το ότι μέσα από το εργαλείο της έρευνας μας, που είναι το ερωτηματολόγιο, θίγοντας φαινόμενα όπως αυτό του ρατσισμού, της παγκοσμιοποίησης, εθνικισμού, περιβαλλοντικών αλλά και οικονομικών αλλαγών και επιπτώσεων γίνεται μια προσπάθεια ανίχνευσης της αποτελεσματικότητας του μαθήματος της γεωγραφίας και της συμβολής του στη διαμόρφωση του μελλοντικού πολίτη τόσο της Ελλάδας όσο της Ευρώπης και του κόσμου. Οι σημερινοί μαθητές, πολίτες του σύγχρονου κόσμου, πόσο καλά τον γνωρίζουν, ποιες είναι οι απόψεις τους για αυτόν, πως ερμηνεύουν τα διάφορα κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω τους ή και σε απόσταση από αυτούς, ποιες πιθανές λύσεις δίνουν στα διάφορα προβλήματα που τον χαρακτηρίζουν, κατά πόσο είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν την επιστήμη της γεωγραφίας μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας ως ένα μέσο που θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν και να δώσουν απάντηση και λύσεις σε στα διάφορα ζητήματα, που μπορεί να αντιμετωπίσουν σε εθνικό , ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο επίπεδο; Η γεωγραφία είναι ένα από τα σημαντικότερα σχολικά θέματα για την ανάπτυξη της σφαιρικής αντίληψης πολλών ζητημάτων της καθημερινής ζωής αλλά και για τη διεθνή κατανόηση. Οι διδακτικές έννοιες και οι παιδαγωγικές στρατηγικές για αυτή τη διεπιστημονική και ολιστική προσέγγιση μέσω της γεωγραφίας αφθονούν. Αυτό που είναι κατά ένα μεγάλο μέρος άγνωστο, εντούτοις, είναι, πώς οι νέοι κατανοούν τον κόσμο στον οποίο μεγαλώνουν και ζουν, πώς αντιλαμβάνονται τις σχέσεις μεταξύ της ζωής τους και του παγκόσμιου γίγνεσθαι , πώς πραγματοποιείται ο σχηματισμός των απόψεων τους για τον κόσμο, και πώς οι γνωστικοί, συμπεριφοριστικοί και ηθικοί προσανατολισμοί τους προς μια πολυπολιτισμική κοινωνία δημιουργεί και συγκεκριμένες επιλογές στη ζωή τους. Η συγκεκριμένη εργασία αποτελείται από δύο μέρη:Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει το θεωρητικό πλαίσιο πάνω στο οποίοβασίστηκε η έρευνα και αποτελείται από δύο κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται μια εισήγηση στις αντιλήψεις των μαθητών για τον κόσμο στον οποίο ζουν, η οποία αποτελεί μια δυναμική ερευνητική προσέγγιση και σκιαγραφείται εν δια μέσου αυτής το πορτραίτο διαμόρφωσης της αντίληψης κατά άτομο και κατ’ επέκταση του συνόλου. Στο δεύτερο κεφάλαιο επιχειρείτε μια προσπάθεια περιγραφής του επιπέδου της γεωγραφικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σήμερα ερευνάτε το μάθημα της Γεωγραφίας σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας σε επίπεδο Ελλάδος και παράλληλα γίνεται σύγκριση της εκμετάλλευσης των προνομίων αλλά και της θέσης του μαθήματος της Γεωγραφίας σε χώρες όπως η Αγγλία, η Δανία, η Λιθουανία, η Νέα Ζηλανδία και σε χώρες της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ν. Αφρικής και των Η.Π.Α Το δεύτερο μέρος, που αποτελείται από τρία κεφάλαια, περιλαμβάνει το πλαίσιο της έρευνας και την παρουσίαση των ευρημάτων. Το πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζει το πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται η έρευνα, αναφέρεται στο σχεδιασμό της έρευνας και αναλύονται η μεθοδολογία, ο σκοπός και οι στόχοι της έρευνας ενώ διατυπώνεται το ερευνητικό ερώτημα και παρουσιάζονται τα υποκείμενα της έρευνας, το μέσο συλλογής των δεδομένων και τέλος οι περιορισμοί και οι δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ερευνητικής προσπάθειας. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων τηςέρευνας, καθώς και συζήτηση σχετικά με τα ευρήματα Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται η διατύπωση συμπερασμάτων και προτάσεων.Στο παράρτημα που ακολουθεί παρατίθεται το «εργαλείο» συλλογής τωνεμπειρικών δεδομένων που είναι το ερωτηματολόγιο καθώς επίσης και πίνακες με κατηγοριοποίηση των ερωτήσεων βάση των απαντήσεων των ερωτηθέντων μαθητών που συνέβαλαν στην εξαγωγή των επιθυμητών αποτελεσμάτων της έρευνας.