Άτλαντας πυρκαγιών των νησιών του Αργοσαρωνικού - Μαργαρώνη, Σοφία (2015)
Ο σκοπός της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι η δημιουργία ενός Άτλαντα Πυρκαγιών των Νησιών του Αργοσαρωνικού: Αίγινας, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Ύδρας. Η χαρτογραφική παρουσίαση των πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν στα νησιά του Σαρωνικού τα τελευταία 40 χρόνια, γίνεται με βάση την έκταση που κάηκε και την συχνότητα των πυρκαγιών. Οι χάρτες κατασκευάστηκαν με την χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών συνοδευόμενοι με τα αντίστοιχα διαγράμματα. Η συγκεκριμένη διπλωματική θα μας βοηθήσει καλύτερα στο να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εκδήλωση των πυρκαγιών στον Αργοσαρωνικό. Συνάμα θα μπορούσε να βοηθήσει σε GIS αναλύσεις της αντιπυρικής διαχείρισης για το πως θα μπορούσαν να διαχειριστούν κίνδυνο πυρκαγιών στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται η βιβλιογραφική ανασκόπηση όπου θα δοθούν βασικοί ορισμοί όπως αυτή του χάρτη και της χαρτογραφίας. Στη συνέχεια, έχουμε την ιστορική αναδρομή της χαρτογραφίας. Εξίσου, στο συγκεκριμένο κεφάλαιο έχουμε την ανάλυση των ειδών, των παραγόντων και τα αίτια της εμφάνισης των δασικών πυρκαγιών, καθώς και τη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών για την πρόληψη και την απεικόνιση του φαινομένου των πυρκαγιών. Επιπλέον, στο επόμενο κεφάλαιο ακολουθεί η μεθοδολογία κατασκευής του Άτλαντα. Παράλληλα, δίνονται πληροφορίες σχετικά με το κάθε νησί, το κλίμα του κάθε νησιού και πληροφορίες σχετικά με την χλωρίδα και την πανίδα τους. Ακολούθως, στο τρίτο κεφάλαιο καταγράφονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την επεξεργασία της βάσης δεδομένων με διαγράμματα και χάρτες. Τέλος, στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο ακολουθεί η συζήτηση και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανάλυση και την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, καθώς και κάποια προτεινόμενα αντιπυρικά μέτρα. Κατόπιν, θα δοθεί η βιβλιογραφία όπου χρησιμοποιήθηκε για την διεκπεραίωση της διπλωματικής εργασίας. Τέλος, δίνεται το παράρτημα Ι με φωτογραφικό υλικό.