Εμπειρική διερεύνηση της χρήσης και σημασίας των μη καλλιεργούμενων φυτών και βοτάνων στο νησί της Σύμης - Κωνσταντή, Φωτεινή - Βασίλης (2015)
Τα μη καλλιεργούμενα φυτά και βότανα, αποτελούσαν ένα πολύ σημαντικό τμήμα της διατροφής των ανθρώπων. Επιπλέον, σε εποχές σιτοδείας ή λοιμών, αποτελούσαν σημαντική πηγή τροφής. Με την πάροδο του χρόνου όμως, έχει περιοριστεί σημαντικά η συλλογή και κατ’ επέκταση η κατανάλωση τους καθώς η διαδικασία συλλογής τους αποτελεί μια συνήθεια η οποία συνεχίζεται από μικρό αριθμό ατόμων, οι οποίοι είναι γνώστες της διατροφικής τους αξίας και των θεραπευτικών ιδιοτήτων που έχουν πολλά από αυτά. Η παρούσα εργασία με τίτλο «Εμπειρική διερεύνηση της χρήσης και σημασίας των μη καλλιεργούμενων φυτών και βοτάνων στο νησί της Σύμης», εκπονήθηκε με σκοπό να μελετηθεί ο ρόλος και η σημασία που κατείχαν τα άγρια χόρτα και βότανα στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων από τις προηγούμενες δεκαετίες μέχρι και σήμερα. Η έρευνα μου, πραγματοποιήθηκε σε άτομα, στο νησί της Σύμης τα οποία εξακολουθούν να συλλέγουν αυτά τα άγρια χόρτα και βότανα και τα έχουν εντάξει στο πρόγραμμα της διατροφής τους.