Αναγνώριση & καταγραφή τεκτονικών γεωμορφών με χρήση GIS: η περίπτωση της νήσου Λέσβου - Λάππας, Στέφανος (2015)
Στην παρούσα εργασία ασχολούμαστε με την αναγνώριση και την καταγραφή τεκτονικών γεωμορφών με την χρήση GIS, στην νήσο Λέσβο. Μέσω της εργασίας αυτής, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, όσον αφορά την Τηλεανίχνευση, ιδιαίτερα των τεκτονικών γεωμορφών. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ανάλογη βιβλιογραφική ανασκόπηση, μέσω της οποίας, συλλέξαμε όλες τις γνώσεις που αφορούν την τεκτονική και την τηλεανίχνευση με GIS. Για να πραγματοποιήσουμε την αναγνώριση των τεκτονικών γεωμορφών (κυρίως ρηγμάτων), κατασκευάσαμε χάρτες σκιασμένου ανάγλυφου της Λέσβου, μέσω του DEM, με διάφορες τιμές αζιμουθίου. Στην συνέχεια, στους χάρτες αυτούς, χαράχθηκαν οι γραμμώσεις που διακρίνονταν (σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια), οι οποίες αποτελούν τα πιθανά ρήγματα. Σε τελευταίο στάδιο, πραγματοποιήθηκε η επαλήθευση των παραπάνω γραμμώσεων στην ύπαιθρο, με επιτόπια παρατήρηση. Τέλος, τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανάλυση της μεθοδολογίας και των αποτελεσμάτων, αναφέρονται στο τελευταίο τμήμα της εργασίας.