Διαφορές στην αντίληψη του τοπίου της Πάφου μεταξύ ντόπιων και ξένων τουριστών - Κυριακίδης, Χαράλαμπος (2015)
Στην παρούσα πτυχιακή άσκηση θα γίνει προσπάθεια κατανόησης κάποιων διαφορών, αν υπάρχουν φυσικά, στην αντίληψη του τοπίου κάποιας συγκεκριμένης περιοχής, από ξένους και ντόπιους τουρίστες. Το συγκεκριμένο τοπίο εκμεταλλεύεται κυρίως τουριστικά και από τις δυο παραπάνω ομάδες ανθρώπων που αναφέρθηκαν αλλά με πολλές διαφορές στην αντίληψη τους. Ως τοπίο η περιοχή έρευνας χρησιμοποιήθηκε η πόλη και επαρχία Πάφου μια καθαρά τουριστική περιοχή της Κύπρου αφού κάθε χρόνο την επισκέπτονται πολλές χιλιάδες τουριστών από παρά πολλές χώρες του κόσμου και κυρίως της Ευρώπης. Το ερώτημα που τίθεται στη παρούσα άσκηση θα αναλυθεί και θα αξιολογηθεί μέσα από κάποια ερωτηματολόγια, τα οποία συμπληρώθηκαν μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις οι οποίες επιτεύχθηκαν κατά τη περίοδο του καλοκαιριού όπου η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη. Τα ερωτηματολόγια είχαν ως σκοπό να κατανοήσουμε πως αντιλαμβάνονται οι ξένοι και ντόπιοι τουρίστες το τοπίο που επισκέπτονται, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αυτό της Πάφου, μέσα από ερωτήσεις που προέρχονταν κυρίως από φωτογραφίες συγκεκριμένων τοπίων και περιοχών της Πάφου. Τα αποτελέσματα των ερωτήσεων αυτών με τις διάφορες γνώμες θα επιφέρουν μια στατιστική επεξεργασία της γνώμης των ερωτώμενων. Οι λόγοι που επιλέγηκε η συγκεκριμένη πόλη είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της, αφού αποτελεί συνδυασμό παλαιών και νέων στοιχείων, αρχαίων και μοντέρνων κτισμάτων που χαρίζουν μια ιδιομορφία στο τοπίο. Ταυτόχρονα, η πόλη της Πάφου φιλοξενεί τους περισσότερους μήνες του χρόνου, και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, μεγάλο αριθμό τουριστών, τόσο ντόπιων όσο και ξένων. Ως εκ τούτου η πρόσβαση στα αναγκαία δεδομένα για τη συγκεκριμένη εργασία καθίσταται πιο εύκολη. Η παρούσα εργασία διακρίνεται σε δύο μεγάλες ενότητες. Η πρώτη είναι θεωρητική και η δεύτερη εμπειρική. Στο θεωρητικό πλαίσιο πραγματεύονται η έννοια και η αντίληψη του «πολιτισμικού τοπίου» καθώς και η μελέτη της σχέσης του τοπίου με τον τουρισμό. Στο εμπειρικό μέρος παρουσιάζονται η μεθοδολογία της έρευνας με σχολιασμό της μεθόδου και του οργάνου συλλογής των δεδομένων (ερωτηματολόγιο), ο πληθυσμός και η επιλογή του δείγματος και η διαδικασία της έρευνας. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια και προσωπικές συνεντεύξεις με ντόπιους και ξένους. Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν με πίνακες και σχολιασμό τις διαφορές που παρατηρήθηκαν σε κάθε ερώτημα του ερωτηματολογίου, ανάμεσα στους ξένους και τους ντόπιους τουρίστες. Ταυτόχρονα, γίνεται μια προσπάθεια ερμηνείας των διαφορών. Στα Συμπεράσματα απαντάται το ερώτημα της εργασίας αυτής, εντοπίζονται αδυναμίες καθώς και προοπτικές για περαιτέρω έρευνα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.