Ο κατασκευαστικός τομέας και οι επιπτώσεις στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της ελλάδας - Ζάκκα, Χαραλαμπία (2015)
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του ελληνικού κλάδου κατασκευών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο δεκαετιών, ήταν ο συνεχής και εντεινόμενος ρυθμός ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του, καθιστώντας τον ως έναν από τους σημαντικότερους και τους πιο παραγωγικούς κλάδους της κοινωνικής και της οικονομικής πραγματικότητας της Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή δεν θεωρείται τυχαία, και αποδίδεται τόσο στην ωριμότητα του κλάδου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, όσο και στο ευνοϊκό περιβάλλον που προσέφερε κυρίως η ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. Σε συνέχεια των παραπάνω, η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει ακριβώς να αποτυπώσει τη σχέση και την αμφίδρομη αλληλεπίδραση από τη μία πλευρά του κατασκευαστικού κλάδου και από την άλλη του εκάστοτε κοικωνικο-οικονομικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται και παράγει το τελικό προϊόν. Η ανάλυση εστιάζεται χρονικά στα τελευταία χρόνια κατά τα οποία οι συνθήκες συνετέλεσαν στην γιγάντωση του κλάδου μέσω της πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων του και σχολιάζονται οι επιπτώσεις που είχε αυτή η εξέλιξη αφενός στη διάρθρωση και εξέλιξη του κλάδου και αφετέρου στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.