Η ιστορική και χωροκοινωνική εξέλιξη της πόλης του Αγρινίου - Καβαλιέρη, Θεοδώρα (2015)
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στην ανάλυση και εξέλιξη του ιστορικού χαρακτήρα του νομού Αιτωλοακαρνανίας και της πόλης του Αγρινίου τόσο γενικά όσο και ειδικά στους οικισμούς της πόλης του με την απαραίτητη προσέγγιση στις πολεοδομικές λειτουργίες της καθώς και στην εξέλιξη του χωροκοινωνικού χαρακτήρα της με βάση τις κοινωνικές και πολιτισμικές μεταβλητές που αναφέρονται στους χώρους παραγωγής και στην συλλογική κατανάλωση των κατοίκων από τις παροχές της πόλης του Αγρινίου και των υπηρεσιών. Ακόμα αναφέρεται στην διερεύνηση των ιστορικών δεδομένων και των συνθηκών που διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις για την σημερινή ολοκλήρωση της πόλης και στην διατύπωση θεωρητικών προσεγγίσεων που αφορούν στις διαδικασίες χωρικής και βιομηχανικής ανάπτυξης στο τομέα της κοινωνικής ζωής, της οικονομικής και γενικά των κατάλληλων υποδομών. Θα αναπτυχθούν οι σημαντικότερες κατηγορίες χρήσης γης στην πόλη σε σχέση με τις αστικές δραστηριότητες των κατοίκων της. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η ανάλυση της ιστορικής αναφοράς της πόλης ώστε να καταγραφεί ο παλαιότερος και ο σημερινός ιστορικός-χωροταξικός-πολεοδομικός και αναπτυξιακός χαρακτήρας της πόλης, με τη συγκέντρωση στοιχείων παλιότερων μελετών και σχετικής βιβλιογραφίας, καθώς και με την επιτόπια έρευνα, ώστε να γίνει δυνατή η διερεύνηση της συμβατότητας της σημερινής υπάρχουσας κατάστασης της πόλης του Αγρινίου. Επίσης αποσκοπεί στην καταγραφή της παλαιότερης αλλά και της σημερινής κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας και αναπτυξιακής φυσιογνωμίας της πόλης σε σχέση με το χώρο και γενικά των χρήσεων γης προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να καθοριστούν οι ανάγκες των κατοίκων, ώστε να καταστεί δυνατή η οργάνωση των κοινωνικών λειτουργιών του συγκροτήματος των οικισμών με την ανάλυση των παραγωγικών δραστηριοτήτων και την κατανάλωση, με την εκπόνηση ενός κατάλληλου σχεδίου και τη σύνταξη ενός εφικτού προγράμματος, προκειμένου να βελτιωθούν με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος , οι σημερινές, μελλοντικές πολεοδομικές, κοινωνικές απαιτήσεις του συγκροτήματος και τέλος να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των κατοίκων. Η κατανόηση της πολεοδομίας σαν διαδικασίας ρύθμισης των κοινωνικών πρακτικών της αστικοποίησης και μορφοποίησης του φυσικού χώρου της πόλης μας παραπέμπει στις κοινωνικές πρακτικές και σχέσεις που διέπουν την αστική ανάπτυξη. Πρόκειται για σχέσεις και πρακτικές που μαζί με τις πολεοδομικές παρεμβάσεις συνθέτουν και ολοκληρώνουν τον χώρο μιας πόλης.