Εφαρμογές χωρικής ανάλυσης για τη γεωργία ακριβείας: μελέτη περίπτωσης ελαιώνων της νήσου Λέσβου και του νομού Ηλείας - Παπαχριστοδουλόπουλος, Διονύσιος (2015)
Η παρούσα ερευνητική μελέτη ασχολείται με την χωρική ανάλυση για τη γεωργία ακριβείας χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης και οπτικοποίησης μεταβλητών όπως η χλωροφύλλη, το υδατικό στρές, η μηχανική σύσταση του εδάφους, το pH, η αγωγιμότητα, το υψόμετρο, οι κλίσεις εδάφους, η διάβρωση, η δύναμη ροής του νερού στο έδαφος, η περίμετρος του κορμού των δέντρων, η θερμοκρασία κ.α. Σκοπός της μελέτης αυτής είναι να παρουσιάσει τη χωρική διάσταση κάθε μεταβλητής καθώς και τις συσχετίσεις μεταξύ αυτών των μεταβλητών, έτσι ώστε να φτάσουμε με ασφάλεια σε ένα συμπέρασμα που θα μας οδηγήσει στην λήψη οικονομικών μέτρων διαχείρισης. Αναλυτικά, το παρόν εκπόνημα χωρίζεται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το πειραματικό. Και στα δύο αυτά μέρη παρουσιάζονται αναλυτικά παραδείγματα όπου χρειάζεται για την καλύτερη εμπέδωση των τεχνικών και μεθόδων από τους αναγνώστες. Το θεωρητικό μέρος χωρίζεται σε τρία κεφάλαια τα οποία έχουν ως εξής: Γεωργία Ακριβείας, Φυλλοδιαγνωστική Ανάλυση, Εδαφολογική Ανάλυση. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται η έννοια και τα εργαλεία της γεωργίας ακριβείας, ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται αρχικά οι σχέσεις των θρεπτικών συστατικών, οι τροφοπενίες των θρεπτικών αυτών από τα φυτά, η σημασία διαχείρισης του νερού στα δέντρα, η αναγνώριση ασθενειών και η ανίχνευση επιθέσεων από έντομα. Το επόμενο κεφάλαιο, έχει ως στόχο την ανάλυση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων και των διεργασιών του εδάφους καθώς και την παρουσίαση ενδεδειγμένων τρόπων διαχείρισής του. Σε κάθε ένα από τα κεφάλαια του θεωρητικού μέρους γίνεται επίσης μια εκτενής ανάλυση των μεθόδων της Τηλεπισκόπησης και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) που συμβάλλουν στη βελτίωση της παραδοσιακής ανάλυσης της βλάστησης και του εδάφους. Επιπλέον, παρουσιάζονται ευρήματα και νέες τεχνικές ανάλυσης μέσω των GIS που προέκυψαν στο πλαίσιο της μελέτης αυτής. Στο πειραματικό μέρος αποτελείται από ένα κεφάλαιο όπου παρουσιάζονται αρχικά οι δύο περιοχές μελέτης και στη συνέχεια η μεθοδολογία της ανάλυσης που ακολουθήθηκε για την περίπτωση των ελαιώνων, η οποία απορρέει από το «πάντρεμα» της παλαιάς και σύγχρονης βιβλιογραφίας αλλά και των νέων τεχνικών ανάλυσης που προέκυψαν με τη χρήση του λογισμικού ArcGIS. Τέλος, παρουσιάζονται και σχολιάζονται τα διαγράμματα και οι χάρτες των περιοχών μελέτης. Παράχθηκαν χάρτες τοπικής αυτοσυσχέτισης μεταβλητών και συσχετίσεων (τοπικές & καθολικές συσχετίσεις) της χλωροφύλλης με τις μεταβλητές που προαναφέρθηκαν για τους ελαιώνες της Ανατολικής Νήσου Λέσβου. Ενώ στον ελαιώνα του Βορείου Νομού Ηλείας πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία του pH εδάφους, του υψομέτρου και της περιμέτρου των κορμών των δέντρων. Για τους χάρτες της δεύτερης περιοχής, ακολουθείται παρόμοια μεθοδολογία με εξαρτημένη μεταβλητή το pH και ανεξάρτητες μεταβλητές το υψόμετρο και την ένταση της ροής των υδάτων. Στα αποτελέσματα μεταξύ των χαρτών της ανάλυσης, παρουσιάζονται ακόμη, χάρτες συμβουλών διαχείρισης. Όλη η επεξεργασία και ανάλυση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του εργαλείου «Geographical Engineering», το οποίο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της πτυχιακής μελέτης στο λογισμικό ArcGIS.