Αγροτουρισμός;: αξιολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρουν αγροτουριστικές επιχειρήσεις στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης - Ποθητού, Νικολέτα (2015)
Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αναπτύσσεται στην Ελλάδα ο τομέας του αγροτουρισμού, παρ΄όλα αυτά δεν είναι απόλυτα σαφές αν ακολουθεί τα πρότυπα που αναφέρονται στη βιβλιογραφία. Η παρούσα έρευνα έγινε με σκοπό να γίνει προσπάθεια αποσαφήνισης του όρου του αγροτουρισμού, χαρτογράφησης των προσφερόμενων υπηρεσιών των επιχειρήσεων, συσχέτιση των επιχειρήσεων και αξιολόγησης των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών τους βάση της τυπολογίας των Flanigan, Blackstock και Hunter. Για τη διεκπεραίωση της εργασίας, χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τα «προσωπικά και οικογενειακά στοιχεία», τα «χαρακτηριστικά της επιχείρησης», τις «σχέσεις της επιχείρησης με τοπικές εκμεταλλεύσεις» και τις «γνώμες» των ιδιοκτητών. Το μέγεθος του δείγματος είναι 21 επιχειρήσεις και τα δεδομένα αναλύθηκαν μέσω του προγράμματος ανάλυσης δεδομένων SPSS. Μέσα από την έρευνα παρατηρήθηκε ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις κατατάσσονται στην πρώτη κατηγορία «αγροτουρισμός που δεν πραγματοποιείται σε αγρόκτημα». Ακόμα, φάνηκε ότι υπάρχει μεγάλο εύρος προσφερόμενων υπηρεσιών και ότι η σχέση των επιχειρήσεων με την τοπική αγροτική παραγωγή είναι άμεση και συχνή.