Οι μικτοί γάμοι στην Ελλάδα: μελέτη περίπτωσης το νησί της Ρόδου - Νικολοπούλου, Παρασκευή (2015)
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η εργασία αυτή πραγματεύεται το θέμα των μεικτών γάμων μέσα από τη μετανάστευση, ένα φαινόμενο αρκετών δεκαετιών στην Ελλάδα. Χιλιάδες Έλληνες αναγκάζονται να αφήσουν την Ελλάδα και να μεταβούν σε άλλες χώρες για μια καλύτερη ζωή εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών καταστάσεων. Με το πέρασμα των χρόνων η Ελλάδα άρχισε να δέχεται και αυτή οικονομικού και πολιτικούς μετανάστες. Ένα από τα αποτελέσματα των μεταναστεύσεων ήταν και οι Μικτοί γάμου που τελέστηκαν και τελούνται.Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται σε ενότητες η Μετανάστευση, η Διεθνής μετανάστευση και στην Ελλάδα (από και προς), τα Μικτά ζευγάρια, η Διαπολιτισμική οικογένεια: Γονικοί ρόλοι και η ανατροφή των παιδιών και η Ελληνική κοινωνία και μικτοί γάμοι.Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται έρευνα που έγινε σε άτομα που έχουν κάνει Μικτούς γάμους με Έλληνες – Ελληνίδες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο με ερωτηματολόγιο και τα αποτελέσματα καθώς και τα συμπεράσματα παρουσιάζονται αναλυτικά.Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την καθηγήτρια μου κα. Ηλέκτρα Πετράκου και τους καθηγητές μου Ιωσιφίδη και Χωριανόπουλο, τους συμμετέχοντες και όλους όσους συνέβαλαν, ώστε να ολοκληρώσω τις σπουδές μου. Τέλος, να ευχαριστήσω τους φίλους μου και τους γονείς μου για την απέραντη αγάπη και στήριξη που μου έδωσαν και συνεχίζουν να μου δίνουν.