Τα μικρά νησιά του Αιγαίου: προσβασιμότητα και εποχικότητα - Μουκίου, Ιωάννα (2015)
Οι κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις που παρατηρούνται στο νησιωτικό χώρο, ελληνικό και ευρύτερα ευρωπαϊκό, τις τελευταίες δεκαετίες καταδεικνύουν ότι τα νησιά παρουσιάζουν δυσκολία στην προσβασιμότητα και την ελκυστικότητά τους. Σκοπός της εργασίας είναι να υπολογιστεί ένας δείκτης προσβασιμότητας για τα μικρά νησιά του Αιγαίου που έχουν κάτω από 1000 κατοίκους και να εξεταστούν οι διαφορές στην εποχικότητα ανάμεσα στο Φεβρουάριο και τον Αύγουστο για τα νησιά αυτά και όλα τα μέσα μεταφοράς: Πλοία και Αεροπλάνα. Αρχικά ορίζεται η περιοχή της μελέτης χωρίζοντας τα μικρά νησιά του Αιγαίου υπό εξέταση και γίνεται αναφορά στη γεωγραφική τους θέση, στη διοικητική τους διαίρεση, στα δημογραφικά τους δεδομένα καθώς και στα γεωμορφολογικά τους χαρακτηριστικά. Για την εκπόνηση της εργασίας μελετήθηκε η συχνότητα των δρομολογίων και ο χρόνος διάρκειας που κάνει το πλοίο και το αεροπλάνο για την Αθήνα και το λιμάνι του Πειραιά. Ακολούθησε κατηγοριοποίηση ανάλογα με τα μέσα τα οποία διαθέτει το κάθε νησί και υπολογίστηκαν τα ποσοστά των επιβατών που χρησιμοποιούν τα πλοία και τα αεροπλάνα για κάθε προορισμό. Τέλος υπολογίστηκε ο δείκτης προσβασιμότητας σε εβδομαδιαία βάση λαμβάνοντας υπόψη μεταβλητές όπως ο χρόνος διάρκειας του πλοίου και του αεροπλάνου, ο χρόνος αναμονής στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο, η συχνότητα των δρομολογίων και δύο σταθερές δηλαδή το ποσοστό των επιβατών που χρησιμοποιούν πλοίο και αεροπλάνο.Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι τα νησιά που είναι περισσότερο ευνοημένα είναι αυτά με μεγάλο πληθυσμό ή τα τουριστικά κέντρα ή ακόμη και αυτά που βρίσκονται ‘στη μέση’ των δρομολογίων με μεγαλύτερα νησιά και ωφελούνται από την υψηλή συχνότητα των δρομολογίων τους. Αντίθετα, τα λιγότερο ευνοημένα είναι τα μικρά, των οποίων οι κάτοικοι ρυθμίζουν τη ζωή τους βάσει των δρομολογίων των πλοίων προσθέτοντας μειονεκτήματα στην καθημερινότητά τους επιβαρύνοντας παράλληλα το αρνητικό συμβολικό φορτίο της νησιωτικότητας και συμβάλλοντας στη μείωση της ελκυστικότητάς τους.