Πολεοδομική ανάπτυξη και καθημερινές μετακινήσεις: συγκριτική προσέγγιση Νέας Σμύρνης- Αγίου Δημήτριου - Ντόντης, Παντελεήμων (2015)
Στην εργασία θα ασχοληθούμε με δύο δήμους της Αττικής που περιλαμβάνονται στο νότιο τομέα. Οι δήμοι αυτοί συνιστούν προάστια των Αθηνών με την έννοια που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα και το διευκρινίζουμε καθώς προάστιο σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες συναντάμε με διαφορετική φυσιογνωμία. Επιπροσθέτως προάστιο διευκρινίζουμε ότι είναι οι περιοχές με ίδια κοινωνικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά . Επιπλεον θα κάνουμε μια σύντομη ιστορική ανάδρομη στις δυο περιοχές ώστε να έχουμε μια εικόνα στο πέρασμα των χρόνων. Επιπλέον αναφερόμαστε στην πολεοδομική και χωροταξική εξέλιξη των περιοχών σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε και σύμφωνα τον νομοθετικών διαταγμάτων. Επιπροσθέτως θα αναλύσουμε για τα πρόσφατα έργα των δυο περιοχών , τους κοινωφελείς χώρους και τους χώρους αστικού πρασίνου καθώς και τα δίκτυα μεταφορών που παρέχει η κάθε περιοχή. Στο δεύτερο σκέλος θα ασχοληθούμε με τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της Νέας Σμύρνης και του Αγίου Δημητρίου με τα καινούργια μέσα μεταφορών σταθερής τροχιάς ,Τραμ και Μετρό αντίστοιχα. Επιπλέον θα ασχοληθούμε με την χρήση των μεταφορικων μέσων (αυτοκίνητο, μηχανή, ΜΜΜ ή ΤΑΧΙ), προτιμούν για μετακίνηση και αν θεωρούν ευχάριστες τις μετακινήσεις τους για οποιοδήποτε λόγο.