Επιχειρηματικότητα και καινοτομία ελληνικών επιχειρήσεων: η περίπτωση της μπισκοτοβιομηχανίας Ε.Ι Παπαδοπούλου Α.Ε στο Βόλο - Λαϊνα, Ευαγγελία (2015)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία εκπονήθηκε κατά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στο Τμήμα Γεωγραφίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών που οργανώνει και λειτουργεί, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το θέμα της εργασίας επικεντρώνεται στην Επιχειρηματικότητα και στην Καινοτομία των Ελληνικών Επιχειρήσεων και ως μελέτη περίπτωσης περιλαμβάνει την μπισκοτοβιομηχανία Ε.Ι. Παπαδοπούλου Α.Ε., που εδρεύει στο Βόλο και πιο συγκεκριμένα:Ο εννοιολογικός προσδιορισμός των όρων «επιχειρηματικότητα» και «επιχειρηματίας» προσεγγίζονται στο 1ο Κεφάλαιο της παρούσης. Με βάση ότι η επιχειρηματικότητα σχετίζεται άμεσα με την οικονομική πρόοδο, την κοινωνική ευημερία και την ανάπτυξη γενικότερα μιας χώρας, αναλύονται τα συνολικά οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της, οι γενικοί και ειδικοί παράγοντες που την ευνοούν, καθώς και οι αιτίες που οδηγούν στην απόφαση του «επιχειρείν». Διαχρονικά η επιχειρηματικότητα είναι συνδεδεμένη με την επίλυση καθημερινών προβλημάτων κάλυψης των αναγκών των ανθρώπων. Ο βαθμός δε της αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων οδηγεί είτε σε επιχειρηματικές επιτυχίες είτε σε επιχειρηματικές αποτυχίες,. Μάλιστα οι αποτυχίες είναι πολύ περισσότερες από τις επιτυχίες, καθώς οι επιχειρηματίες, για διάφορους λόγους, υποπίπτουν σε συνηθισμένα επιχειρηματικά λάθη, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.Η επιχειρηματικότητα επίσης είναι στενά συνδεδεμένη με την Καινοτομία. Κατά μία έννοια ως «Καινοτομία» ορίζεται η παραγωγή ενός νέου ή σημαντικά βελτιωμένου προϊόντος (αγαθού ή υπηρεσίας), ή η εφαρμογή μιας διαδικασίας, ή μιας νέας μεθόδου μάρκετινγκ, ή μιας νέας οργανωσιακής μεθόδου στις επιχειρησιακές πρακτικές, την οργάνωση του εργασιακού χώρου ή τις εξωτερικές σχέσεις. Ένα πλήθος ορισμών, αλλά και των διακρίσεων της Καινοτομίας, που παρουσιάζονται αναλυτικότερα στο 2ο Κεφάλαιο της παρούσης εργασίας. Σύμφωνα με το 2ο Κεφάλαιο, η δημιουργία νέων αγορών, η μείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση κερδοφορίας και του μεριδίου αγοράς , η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, είναι μερικά από τα οφέλη που αποκομίζει η επιχείρηση από την εφαρμογή της καινοτομίας,. Υπάρχουν όμως και κάποια εμπόδια που την καθιστούν δύσκολη στην ανάπτυξή της και στην εφαρμογή της, όπως οικονομικά, ενδο-επιχειρησιακά αλλά και εμπόδια εξωτερικά από την επιχείρηση. Όλα τα παραπάνω όμως εξαλείφονται μέσα από παράγοντες, οι οποίοι καθορίζουν και συντελούν στην επιτυχία μιας καινοτομίας και αφορούν τους τρεις βασικούς άξονες της καινοτομίας, τον άξονα Προϊόντος, τον άξονα Διαδικασίας και τον άξονα της διαχείρισης-οργάνωσής της. Μπορεί άραγε η καινοτομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων να εξελίσσεται ομαλά ή διακόπτεται για παράδειγμα, σε περιόδους οικονομικής κρίσης; Πως μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να μειώσουν το καινοτομικό χάσμα που τους ξεχωρίζει από τις ομοειδής τους ευρωπαϊκές; To Ελληνικό Θεσμικό και Νομοθετικό πλαίσιο βοηθά στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων; Γιατί η επένδυση στην καινοτομία θα πρέπει να θεωρείται ως μακροχρόνια στρατηγική του κράτους και επιμέρους των επιχειρήσεων; Είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα που εστιάζονται στην ελληνική επιχειρησιακή και καινοτομική πραγματικότητα , και οι απαντήσεις τους συνοπτικά παρουσιάζονται στο 3ο Κεφάλαιο.Μια συγκλονιστική πορεία ενός αιώνα, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την ηγεσία της ελληνικής μπισκοτοβιομηχανίας, αφορά η μελέτη περίπτωσης που παρουσιάζουμε στο 4Ο Κεφάλαιο. Δε θεωρείται τυχαίος ο τίτλος του Καινοτόμου Οργανισμού που έχει αποδοθεί στη βιομηχανία μπισκότων και ειδών διατροφής Παπαδοπούλου. Ως καινοτόμος, συστηματικά αξιοποιεί τα νέα δεδομένα (τεχνολογικά, οικονομικά, δημογραφικά, αγοράς κ.λ.π) για να προσφέρει νέα καινοτομικά προϊόντα, αλλάζει μεθόδους, διαδικασίες και πρακτικές λειτουργίας, ανανεώνει τους τρόπους τοποθέτησής της στην αγορά ή την επικοινωνία της με τους πελάτες και τους συνεργάτες της, και όχι μόνο.Με δράσεις κοινωνικής συμμετοχής και υπευθυνότητας για την τοπική κοινωνία, την αγορά, το περιβάλλον αλλά και τους εργαζόμενους της, η Βιομηχανία Παπαδοπούλου έχει ήδη θέσει την Κοινωνική Ευθύνη, στην «καρδιά» της εταιρίας. Με βασικές αξίες, την ποιότητα, τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα, την ευαισθησία, τη συνέπεια και συνέχεια των δράσεών της, σχεδιάζει το στρατηγικό πλάνο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο και εκφράζεται με ένα στοχευμένο και πολύπλευρο πρόγραμμα ενεργειών με διακριτικό τίτλο «Χαμόγελα», το οποίο παρουσιάζουμε στο 5o και τελευταίο Κεφάλαιο της παρούσης εργασίας.