Μετανάστευση και οικονομική κρίση στην Ελλάδα: η εξέλιξή της από το 2008 - Γεωργάκη, Χριστίνα (2015)
Το φαινόμενο της μετανάστευσης, είναι διαχρονικό και πολύπλοκο τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Οι παράγοντες που οδηγούν στην μετανάστευση ποικίλουν (οικονομικοί, κοινωνικοί, πολιτικοί, πολιτιστικοί κ.ά.), εκ των οποίων ο κυριότερος και συνηθέστερος είναι ο οικονομικός παράγοντας, δηλαδή η εύρεση εργασίας και καλύτερου βιοτικού επιπέδου. Η Ελλάδα μέχρι και τη δεκαετία του ’50 ήταν κατά κύριο λόγο χώρα αποστολής μεταναστών, ενώ μετά το 1989 μετατράπηκε σε χώρα υποδοχής τους. Από το 2009, η Ελλάδα πλήττεται από οικονομική κρίση που μεταβάλλει σημαντικά τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της, σύμφωνα με στοιχεία των διεθνών οργανισμών. Επιπλέον, λόγω της κρίσης η Ελλάδα μετατρέπεται πάλι κατά κύριο λόγο σε χώρα αποστολής μεταναστών, με μεγάλη μεταναστευτική κίνηση. Ο 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται ως ο αιώνας των διεθνών μεταναστεύσεων, που ασκεί επιρροή σε αρκετές χώρες που μέχρι τώρα χαρακτηρίζονταν ως χώρες προορισμού ή χώρες προέλευσης μεταναστών. Επιπλέον, διαφαίνεται ότι η οικονομική κρίση και η πολιτική αστάθεια θα επηρεάσει τις μεταναστευτικές κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι’ αυτό και θα πρέπει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα, οι οποίες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία και ενδεχομένως να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ΕΕ. Η ένταξη των μεταναστών στην Ελλάδα γίνεται πιο δυσχερής λόγω της ανεργίας που πλήττει την ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα να επιβραδύνει την ενσωμάτωσή τους στη χώρα. Η μεγάλη μεταναστευτική εισροή του παρελθόντος σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπειριών διαχείρισης του φαινομένου, συνέβαλλαν στην ελλειμματική μεταναστευτική πολιτική της χώρας κυρίως στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Σήμερα, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ένα οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό «στοίχημα» στο οποίο πρέπει να ανταπεξέλθει βάσει των νέων δεδομένων των μεταναστευτικών ροών που επηρεάζονται στενά από τη σύγχρονη οικονομική κρίση.