Μελέτη θερινών κλιματικών συνθηκών στην Αττική την περίοδο 1987-2004 και επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία - Καραμάνου, Παναγούλα (2015)
Η παρούσα πτυχιακή στοχεύει στην έρευνα της επίδρασης του φαινομένου του καύσωνα στην ανθρώπινη υγεία και θνησιμότητα. Η περίοδος μελέτης αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες τα έτη 1987-2004 για την περιοχή της Αττικής.Για το σκοπό αυτόν υπολογίστηκαν οι δείκτες δυσφορίας DImax (μέσης μέγιστης μηνιαίας θερμοκρασίας) και DImin (μέσης ελάχιστης μηνιαίας θερμοκρασίας). Τα θερμά κύματα, ορίστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τους δύο παραπάνω δείκτες. Η επίδραση εκτιμήθηκε ως ποσοστό αύξησης στη μηνιαία θνησιμότητα και νοσηλευτική κίνηση. Μελετήθηκε επίσης το πώς επηρεάζεται ο αριθμός των θανάτων, σε περίοδο θερμής εισβολής, ανάλογα με το μηνιαίο αριθμό ημερών που η μέγιστη θερμοκρασία ήταν ίση ή μεγαλύτερη των 35οC.Όλα τα έτη, εκτός του 1987, η αύξηση των θανάτων κατά τη διάρκεια του καύσωνα άγγιξε το 18%, ενώ τα αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα μεταβλήθηκαν +18% και +6,2% αντίστοιχα. Το 1987, η επίδραση του θερμού κύματος στη θνησιμότητα ήταν 5 φορές μεγαλύτερη.Επιπλέον, μια αύξηση του DImax ανά ένα βαθμό μπορεί να αυξήσει τους θανάτους κατά 7%, τα αναπνευστικά νοσήματα κατά 2% και τα καρδιαγγειακά κατά 5%.Τα σενάρια κλιματικής αλλαγής υποδεικνύουν ότι τα ακραία φαινόμενα αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα μας, τα προγράμματα πρόληψης θα πρέπει να στοχεύουν στην ενημέρωση του πληθυσμού και συγκεκριμένα στους ηλικιωμένους, καθώς και στα άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, μειώνοντας έτσι το αντίκτυπο στη θνησιμότητα.