Ανάπτυξη διαδικτυακής χαρτογραφικής εφαρμογής για τις ιδιωτικές επενδύσεις της περιφέρειας βορείου αιγαίου - Πήττα, Ταξιαρχούλα - Ευστράτιος (2015)
Οι αναπτυξιακοί νόμοι αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης της περιφερειακής πολιτικής με βασικό στόχο την τόνωση της απασχόλησης, της ισόρροπης ανάπτυξης και της επίτευξης της περιφερειακής σύγκλισης. Παρά το γεγονός οτι διαχρονικά έχουν εφαρμοστεί στην ελληνική Περιφέρεια αρκετοί αναπτυξιακοί νόμοι, ωστόσο δεν έχει γίνει καμιά οργανωμένη προσπάθεια χωρικής οπτικοποίησης των επενδυτικών δραστηριοτήτων που οι παραπάνω προωθούσαν και χρηματοδοτούσαν. Η ελλιπής πληροφόρηση της χωρικής κατανομής των επενδύσεων είναι υπαρκτή και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αναλογιζόμενοι τον σημαντικό ρόλο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ιδίως του Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης στην προώθηση της αναπτυξιακής πορείας των νησιών η παρούσα εργασία είχε ως σκοπό την χωρική αποτύπωση όλων των επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που υπάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο του 2004,καθιστώντας μελλοντικά πιό εύκολη τη διαδικασία της χωρικής ανάλυσης στη μελέτη των περιφερειακών ανισοτήτων και αξιολόγησης των περιφερειακών προγραμμάτων.Για την επίτευξη του στόχου αυτού δημιουργήθηκε μια χωρική βάση δεδομένων και εν συνεχεία μια διαδικτυακή χαρτογραφική εφαρμογή απεικονίζοντας την πορεία εφαρμογής των αναπτυξιακού προγράμματος της Περιφέρειας, ενισχύοντας τη λειτουργία του τμήματος, διευκολύνοντας την ενημέρωση εμπλεκόμενων φορέων και καθιστώντας επίσης δυνατή την πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες και δεδομένα.Η εφαρμογή στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε από τεχνολογίες και λογισμικά ανοικτού κώδικα (open source).Για την υλοποίηση της χωρικής βάσης χρησιμοποιήθηκε το σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων Postgresql ,ενώ για την χαρτογραφική εφαρμογή το πρόγραμμα Map-server 3.5 (Minessota) και η εφαρμογή FUSION DEMO APPLICATION.