Ιστορικές και κοινωνικές διαστάσεις των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας: με έμφαση στη Μυτιλήνη και το Αϊβαλί - Παππά, Νικολίνα - Χρήστος (2015)
Η διαμόρφωση των ελληνικών συνόρων, κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, είναι μια πολυδιάστατη έννοια, που εκτός της στενής του σημασίας, αναφέρεται και στις κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις των ενδιαφερόμενων μερών. Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα , που αφορούν την αιγιαλίτιδα ζώνη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της περιοχής αυτής, φέρνουν τις δύο χώρες σε ρήξη. όλα αυτά τα προβλήματα είναι πολύ πιο έντονα στην ελληνική παραμεθόριο, όπως στη Μυτιλήνη. Η Μυτιλήνη και οι κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές σχέσεις της με το Αϊβαλί.