Ευρωπαϊκή χωροταξική πολιτική. το πρόγραμμα INTERREG και η περίπτωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Κούτρας, Γεώργιος - Βασίλειος (2015)
Το ζήτημα των διαφορών ανάμεσα στις χώρες και τις περιφέρειες της Ε.Ε, έπειτα από τέσσερις διαδοχικές διευρύνσεις, αντιμετωπίζεται πλέον ως ένα εσωτερικό εμπόδιο για την ουσιαστική ολοκλήρωση και την ομαλή λειτουργία της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς. Οι δυσκολίες στη διαμόρφωση και εφαρμογή των κοινοτικών πολιτικών, ιδιαίτερα των διαρθρωτικών πολιτικών συνοχής που έχουν αναδιανεμητικό και εξισορροπητικό χαρακτήρα, οδήγησαν στη αναγνώρισητης ανάγκης πολυεπίπεδων διαδικασιών αποφάσεων για τις νέες προοπτικές στον Ευρωπαϊκό χώρο.Βασικό ερώτημα της εργασίας αυτής αποτελεί το αν και κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Χωροταξική Πολιτική, μέσω των Πρωτοβουλιών της και στην περίπτωση μας αποτελεί η Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG III, έχει αποδώσει και επιφέρει καρπούς στην χωρική ανάπτυξη και ολοκλήρωση της Ελλάδας. Στόχος, λοιπόν, της παρούσας εργασίας είναι η ανάδειξη των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο χωροταξικός σχεδιασμός στο ευρωπαϊκό και στο εθνικό πλαίσιο. Επίσης, επιδιώκεται να διατυπωθούν οι προτεραιότητες των Διαρθρωτικών Ταμείων, των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών και των Καινοτόμων Ενεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτική συνοχής και τέλος γίνεται μία αναφορά στη Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG III και στα προγράμματα που καλύπτει αυτή στην περίπτωση της Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.