Εκ των προτέρων εκτίμηση των χωρικών επιπτώσεων κατασκευής επιβατηγού λιμένα στη θέση Βλυχαδα της νήσου Θήρας στην περιβάλλουσα περιοχή του έργου - Κορωνιός, Εμμανουήλ - Ελευθέριος (2015)
Η κατασκευή έργων υποδομής μεταφορών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη αλλά και με την αλλαγή των περιοχών όπου συντελούνται. Στο νησί της Σαντορίνης σχεδιάζεται η κατασκευή ενός νέου επιβατικού λιμένα ικανού να εξυπηρετεί τις αυξημένες της ανάγκες σε θαλάσσιες μεταφορές. Η ανά χείρας πτυχιακή εργασία έχει σκοπό να εκτιμήσει τις χωρικές επιπτώσεις του νέου λιμένα στη θέση Βλυχάδα πριν την έναρξη κατασκευής του. Για την εκπόνηση της εργασίας χρησιμοποιήθηκε η περιγραφική / νατουραλιστική στρατηγική έρευνας και η μέθοδος της δευτερογενούς ανάλυσης. Για την εκ των προτέρων εκτίμηση των επιπτώσεων στις χρήσεις γης, στις αξίες της και στην αισθητική του τοπίου της περιοχής μελέτης έγινε πρώτα η περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης (πληθυσμιακά και οικονομικά χαρακτηριστικά, χρήσεις γης και ιδιαιτερότητα του τοπίου), κατόπιν προβλέφθηκαν οι αλλαγές (επιπτώσεις) που θα προκληθούν στο μέλλον (έμμεσες και παράγωγες βραχυπρόθεσμες, έμμεσες και παράγωγες μακροπρόθεσμες) και τέλος συγκρίθηκαν οι δύο καταστάσεις ώστε να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις. Η εργασία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπό μελέτη κατηγορίες επιπτώσεων θα είναι έντονα αρνητικές και πρότεινε ως λύση που θα τις ελαχιστοποιήσει το σχεδιασμό του χώρου της περιοχής μελέτης αλλά και του νησιού γενικότερα.