Μελέτη κλιματολογικών χαρακτηριστικών στη Λέσβο και δημιουργία βάσης δεδομένων - Κολώνα, Ιωάννα (2015)
Είναι πλέον σαφές ότι οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προκαλούν (σε παγκόσμιο και συνεπώς σε εθνικό επίπεδο) υπερθέρμανση της οποίας τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι η αύξηση της στάθμης των θαλασσών, η συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων (όπως οι πλημμύρες), καθώς και η μεταβολή των κλιματικών ζωνών, καθιστώντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε ερήμους και ερήμους σε υγροτόπους. Στην χώρα μας πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με την κλιματική αυτή αλλαγή τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε επίπεδο πόλης γενικότερα.Για να μελετηθεί το κλίμα σε μια περιοχή θα πρέπει να μελετηθούν τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Όταν λέμε κλιματολογικά χαρακτηριστικά εννοούμε μεταξύ άλλων και παραμέτρους όπως είναι η θερμοκρασία, ο υετός (βροχόπτωση, χιόνι, χαλάζι), η υγρασία, η νέφωση, ο άνεμος και άλλα.Γενικά, το κλίμα της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ως ήπιο. Ταξινομείται σε κλίμα μεσογειακού τύπου, όπου τον χειμώνα παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του εύκρατου κλίματος και το καλοκαίρι τα χαρακτηριστικά των υποτροπικών ζωνών. Το έτος από κλιματολογικής πλευράς χωρίζεται σε δύο εποχές: Την ψυχρή και βροχερή χειμερινή περίοδο, που διαρκεί από τα μέσα του Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος Μαρτίου και τη θερμή και άνομβρη εποχή, που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο