Νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και γεωγραφίες της καθημερινής ζωής: η περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας στη Λάρισα - Νταφούλη, Αθανασία (2015)
Στις σηµερινές εποχές, η χρήση του κινητού τηλεφώνου παρουσιάζει αύξηση, σε όλες τις ηλικιακές οµάδες. Αυτή η µικρή συσκευή, η οποία είχε ως αρχικό στόχο της µόνο την επικοινωνία, έχει εισβάλλει κυριολεκτικά στην καθηµερινότητα µας, δίνοντάς µας πολλές και ποικίλες δυνατότητες αλλά και δηµιουργώντας πολλά προβλήµατα. Γι’ αυτό δεν ευθύνεται µόνο η τεχνολογική ανάπτυξη αλλά και οι περίπλοκες κοινωνικές συνθήκες τις οποίες βιώνουµε στην καθηµερινότητα µας. Ο άνθρωπος χρειάζεται το κινητό τηλέφωνο για την επικοινωνία και τη διατήρηση επαφής µε άλλα άτοµα του περιβάλλοντός του, αλλά και ως ένα απλό µηχάνηµα όπως για παράδειγµα ξυπνητήρι, σημειωματάριο κ.τ.λ. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται αισθητά από την καθημερινή ζωή του ατόµου, θετικά ή αρνητικά. Ο προβληματισμός µας λοιπόν είναι πως η χρήση του κινητού τηλεφώνου αλληλοεπηρεάζεται µε την καθημερινότητα.Απώτερος λοιπόν σκοπός της εργασίας αυτής, είναι να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους οι χρήσεις της κινητής τηλεφωνίας αλληλοεπηρεάζονται και αλληλεπιδρούν με τις γεωγραφίες της καθημερινής ζωής, με περίπτωση μελέτης την περιοχή της Λάρισας. Η καινοτόμος συμβολή της έρευνας αυτής είναι η παροχή χρήσιμων πληροφοριών και δεδομένων τόσο στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, όσο και στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, δίνοντας το έναυσμα για τη διερεύνηση και την καταγραφή της σημαντικότητας και της συνεισφοράς της ως πολύτιμο εργαλείο της καθημερινότητας του ανθρώπου σε πολλούς τομείς (επικοινωνία, ασφάλεια, ενημέρωση κ.α.).