Δημιουργία χωρικών δεδομένων και χαρτογράφηση πυρκαγιών στην Αρκαδία - Κούτρα, Ανδριάνα; Πανουτσοπούλου, Χριστίνα (2015)
Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι η δημιουργία βάσης χωρικών δεδομένων, η χαρτογραφική παρουσίαση και η γεωγραφική κατανομή των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο νομό Αρκαδίας, το χρονικό διάστημα από το 2000 μέχρι και το 2010. Μία πυρκαγιά αποτελεί τον καταλυτικό παράγοντα για την εκ των υστέρων αλλαγή χρήσεων γης και εδαφοκάλυψης και στη συμβολή αυτή σημαντικό ρόλο παίζουν τα αίτια εμφάνισης της, το μέγεθος και η ένταση τους αλλά και οι επιπτώσεις της στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.Για την υλοποίηση των στόχων μας χρησιμοποιήσαμε δεδομένα και πληροφορίες από αρχεία σε μορφή κειμένου (word) και λογιστικών φύλλων (excel), τα οποία μας παραχωρήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης αλλά και μεγάλο πλήθος από ορθοφωτοχάρτες του 2010 και από τοπογραφικούς χάρτες που μας δόθηκαν από τη Διεύθυνση Δασών του Νομού Αρκαδίας. Η μεθοδολογία που εφαρμόσαμε έγινε με την παράλληλη χρήση των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών αλλά και των αυτοψιών καμένων δασικών εκτάσεων. Η επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιήθηκε σε σημαντικό βαθμό με τη χρήση του υπολογιστικού προγράμματος ArcGis 9.3 (ArcMap, ArcCatalog) αλλά και με τη χρήση βοηθητικών προγραμμάτων όπως το Microsoft Office Εxcel. Επίσης, αρκετή από την επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Γεωγραφίας των Φυσικών Καταστροφών του τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής θα προκύψουν από τους χάρτες που έχουμε κατασκευάσει με τη βοήθεια των παραπάνω δεδομένων.Τα τελικά προϊόντα, τα οποία είναι και τα επιθυμητά αποτελέσματα της εργασίας αυτής, είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων και κατασκευή χαρτών, οι οποίοι θα απεικονίζουν στην περιοχή μελέτης τις αντιπυρικές υποδομές, τα σημεία υψηλού κινδύνου, τα σημεία υδροληψίας, τους χώρους πολιτισμικής κληρονομιάς, τα γεωφυσικά δεδομένα, το οδικό δίκτυο αλλά και τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τη χρονική περίοδο από το 2000 έως το 2010.