Η Ευρώπη/ευρωπαϊκή διάσταση στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών των κοινωνικών επιστημών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα - Καφά, Κωνσταντίνα (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με την Ευρωπαϊκή Διάσταση στην εκπαίδευση. Η Ευρωπαϊκή Διάσταση συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία και την προοπτική ενός νέου συλλογικού υποκειμένου, του "Ευρωπαίου Πολίτη", με τη διαμόρφωση μιας νέας συλλογικής ταυτότητας, της "Ευρωπαϊκής Ταυτότητας", με τη συγκρότηση ενός νέου πεδίου διαλόγου, αυτού της "Ευρωπαϊκής Δημοσιότητας" και με τη θέσπιση ενός νέου πολιτειακού μορφώματος, αυτού της "Ευρωπαϊκής Πολιτείας". Πιο συγκεκριμένα, στην εργασία αυτή, μελετήθηκε η Ευρωπαϊκή Διάσταση στα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (Α.Π.Σ.) των Κοινωνικών Επιστημών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο & Λύκειο) τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα, στα σχολεία της Ελλάδας. Στις Κοινωνικές Επιστήμες εντάσσονται τα μαθήματα της Γεωλογίας - Γεωγραφίας, της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας - Ψυχολογίας, της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, των Οικονομικών, των Θρησκευτικών και τέλος της Κοινωνιολογίας. Η επιλογή των προς μελέτη συγκεκριμένων αντικειμένων έγινε διότι η διδασκαλία για την Ευρώπη και τους θεσμούς της πραγματοποιείται κυρίως μέσα από τα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα στο ελληνικό σχολείο. Φυσικά έμμεσα μπορεί να γίνει και μέσα από την διδασκαλία των ξένων γλωσσών όμως σε αυτή την εργασία δεν αποτελούν αντικείμενο μελέτης. Η εργασία αυτή παρουσιάζει τόσο μέσα από την περιγραφή σε μορφή κειμένου όσο με πίνακες και ραβδογράμματα τα αποτελέσματα της ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης του περιεχομένου (με την χρήση περιγραφικής στατιστικής) και τον τρόπο με τον οποίο η «Ευρώπη» αναφέρεται στα Α.Π.Σ. των Κοινωνικών Επιστημών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Τέλος, συμπεραίνεται ο έντονος εθνοκεντρικός χαρακτήρας του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτό στοιχειοθετείται από το γεγονός ότι δίνεται λιγότερη προσοχή στην Ευρώπη/ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Διάσταση, στην ποικιλία ή τον πλουραλισμό των πολιτισμών της Ευρώπης αφού αφιερώνεται ελάχιστος χρόνος στην ανάλυση του ρόλου του έθνους τους ως μέλους της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινότητας.