Ο διαδραστικός πίνακας στην εκπαίδευση: οι περιπτώσεις του 4ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου Χίου - Κομνηνού, Δέσποινα - Δημήτριος (2015)
Η παρούσα εργασία αποτελεί έρευνα η οποία εξετάζει τον βαθμό αξιοποίησης του διαδραστικού πίνακα στην εκπαίδευση μέσα από μελέτη περιπτώσεων. Έπειτα από βιβλιογραφική επισκόπηση διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες έρευνες, οι οποίες μάλιστα προέρχονται από το εξωτερικό, εστιάζουν στα αποτελέσματα της μάθηση από τη χρήση του διαδραστικού πίνακα στη διδακτική πράξη. Δεδομένων των θετικών συμπερασμάτων από αυτές τις έρευνες και της νέας τάσης που κυριαρχεί στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να εξοπλιστούν όλα τα σχολεία με διαδραστικούς πίνακες στα πλαίσια της δημιουργίας της «Ψηφιακής Τάξης», δημιουργήθηκε προβληματισμός για την αξιοποίηση αυτού του εργαλείου στην σχολική καθημερινότητα. Στα πλαίσια αυτού του προβληματισμού πραγματοποιήθηκε έρευνα σε δύο δημόσια ελληνικά σχολεία, το 4ο και 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, όπου έχουν εγκατασταθεί σε όλες τις τάξεις διαδραστικοί πίνακες και λειτουργούν σε καθημερινή βάση. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημιουργούν νέα ερωτήματα για αναζήτηση τρόπων επίτευξης ανάλογων αποτελεσμάτων όπως αυτά που έχουν διαπιστωθεί από σχετικές έρευνες ανά τον κόσμο.