Το ελληνικό Πανεπιστήμιο σε διαδικασία ανασχηματισμού (2004-2012): χαρτογράφηση των κεντρικών ζητημάτων επιστημονικής και πολιτικής διαπραγμάτευσης - Γιαννακός, Δημήτριος Ελευθέριος (2015)
Το Πανεπιστήμιο αποτελούσε ανέκαθεν την ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης και βρίσκεται στην κορυφή της εκπαιδευτικής πυραμίδας. Με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις που εισηγήθηκε το 2004 η Υπουργός Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, ο διάλογος για το Πανεπιστήμιο βρέθηκε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο και τα ζητήματα που αναδείχθησαν τότε συζητιούνται μέχρι σήμερα. Πρακτικά συνεδρίων (που είναι η κύρια πηγή που θα αναλύσω στην εργασία μου) και ιστοσελίδες (που τις αξιοποιώ συμπληρωματικά-βοηθητικά) αποτελούν ένα κρίσιμο υλικό ώστε να διερευνήσουμε τις απόψεις που τέθηκαν για τα ζητήματα του πανεπιστημίου από διαφορετικούς πολιτικο-κοινωνικούς χώρους. Κάθε χώρος που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το πανεπιστήμιο εκφράζει στα πλαίσια αυτού του δημοσίου διαλόγου τις απόψεις του κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η συζήτηση λαμβάνει τη μορφή δημόσιας διαπραγμάτευσης. Πολιτικοί, επιστήμονες, καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, βουλευτές, μέλη της εκάστοτε κυβέρνησης και διοικητικές αρχές των πανεπιστημίων, συνδιαλέγονται εκφράζοντας απόψεις από διαφορετική οπτική. Οι συζητήσεις τους (οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν στα πλαίσια συνεδρίων που διοργανώθηκαν από διάφορους φορείς και εκδόθηκαν σε συλλογικούς τόμους) περιστρέφονται γύρω από τη διοίκηση και την αυτονομία του πανεπιστημίου, το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές, το διδακτικό πρόγραμμα και τα συγγράμματα, τις σχέσεις Κράτους – Πανεπιστημίου και τις σχέσεις Πανεπιστημίου – Κοινωνίας.