Το λάθος και οι μορφές του στη διδασκαλία των μαθηματικών: το λάθος ως σύγχρονο εργαλείο διδασκαλίας των μαθηματικών στο σχολείο με τη χρήση νέων τεχνολογιών - Αδικημενάκη, Μαρία (2015)
Η εν λόγω πτυχιακή εργασία έχει ως πρωταρχικό στόχο τον προσδιορισμό του λάθους και των μορφών του στη διδασκαλία των Μαθηματικών. Κυρίως, επιχειρεί την περιγραφή της γραμματικής και ετυμολογικής έννοιας του λάθους, καθώς και την επιστημονική προσέγγισή του. Πιο αναλυτικά αποσκοπεί στην ανάδειξη των λαθών από την πλευρά των μαθητών στα Μαθηματικά, ουτωσώστε να εντοπιστούν οι παράγοντες που τα προκαλούν. Αναφέρεται ο τρόπος αντίδρασης και αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών προς αυτά, με αποτέλεσμα στη συνέχεια την παράθεση τρόπων και στρατηγικών χρησιμοποίησης-εκμετάλλευσης του λάθους ως εργαλείο διδασκαλίας για την αποφυγή του κατά τη μαθησιακή διαδικασία. Παράλληλα αναλύεται η έννοια της οπτικοποίησης, οι μορφές της και γενικότερα ο συσχετισμός της με τις Νέες Τεχνολογίες. Αυτό έχει ως ζητούμενο την αναγνώριση και την παρατήρηση των λαθών, ώστε στην πορεία η χρήση τους ως σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία να υλοποιείται μέσω της ενσωμάτωσής τους στις εφαρμογές των λογισμικών. Στη συνέχεια λαμβάνει χώρα η μελέτη των ελληνικών σχολικών εγχειριδίων των Μαθηματικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τις χώρες της Ελλάδας και της Κύπρου με σκοπό τον εντοπισμό της έννοιας του λάθους και των πιθανών σημείων εμφάνισής του από την πλευρά των μαθητών. Τέλος, παρατίθεται μία σύντομη σύγκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων των δύο χωρών για το σχηματισμό μίας ολοκληρωμένης αντίληψης γύρω από το θέμα διερεύνησης.