Σύγχρονες τάσεις στην ιστορία της εκπαίδευσης: η οπτική των Μc Culloch, Rousmaniere και Depaepe - Χαρτοφύλακα, Ειρήνη (2015)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να περιγράψει την εδραίωση της Ιστορίας της Εκπαίδευσης ως επιστημονικό πεδίο. Κυρίως, όμως, προσπαθεί να αναδείξει τις κυρίαρχες τάσεις που εμφανίζονται στο εσωτερικό της κατά τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφονται οι τάσεις και τα νέα ερευνητικά ενδιαφέροντα που προκύπτουν από την ενδελεχή μελέτη αντιπροσωπευτικών έργων τριών επιφανών ιστορικών της εκπαίδευσης. Οι Gary McCulloch, Kate Rousmaniere και Marc Depaepe επιλέχθηκαν για την ακαδημαϊκή τους διαδρομή. Η πολύχρονη «θητεία» τους στα ακαδημαϊκά τεκταινόμενα και η πλούσια συγγραφική τους παρουσία, επιτρέπει την αντιμετώπισή τους ως διαπρεπών εκπροσώπων της επιστήμης τους. Ακριβώς για τους δύο παραπάνω λόγους ευνόητο είναι ότι δεν κατέστη δυνατή η μελέτη όλων των δημοσιευμένων έργων τους. Ωστόσο, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εργασιών τους αναλύθηκε, ώστε να προκύψουν τα συμπεράσματα που αναφέρονται στο ερευνητικό μέρος της εργασίας. Ποιες κατευθύνσεις διαβλέπουν ότι παίρνει η Ιστορία της Εκπαίδευσης, ποιες είναι οι μεταβολές στο ερευνητικό έργο τους και, κυρίως, σε ποια σημεία συγκλίνουν ή αποκλίνουν οι απόψεις των τριών ερευνητών είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που θίγονται στην εργασία.