Η διαθεματική προσέγγιση του παραμυθιού: εφαρμογές στην ειδική αγωγή - Μαρτίνα, Ευαγγελία (2015)
Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να παρουσιαστούν σε θεματικές ενότητες, ο ρόλος που διαδραματίζει το παραμύθι στη ζωή όλων των παιδιών, με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μη, καθώς και οι παράμετροι που κατευθύνουν και πλαισιώνουν τη διδακτική εφαρμογή του παραμυθιού στην εκπαίδευση. Οι σημαντικότερες παράμετροι είναι: o τρόπος αξιοποίησης των διδακτικών εφαρμογών για την προσέγγιση του παραμυθιού, οι δημιουργικές δραστηριότητες που αξιοποιούνται για την έγερση του ενδιαφέροντος των μαθητών, με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μη αλλά και η σύνδεση του με τα σχολικά μαθήματα. Πάντως και οι τρεις περιπτώσεις ενδέχεται να φέρουν πολλά οφέλη στον ψυχοκοινωνικό κόσμο των παιδιών, να αναπτύξουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες αλλά και να «ζωντανεύσουν» τη διαδικασία της μάθησης. Η σπουδαιότητα του παραμυθιού έγκειται στο γεγονός πως με την σωστή και θεμιτή εικονογράφηση, οι μαθητές μπορούν να αποκωδικοποιήσουν πιο εύκολα το νόημα του κειμένου και να το κατανοήσουν. Η εποπτικοποίηση, η δραματοποίηση του παραμυθιού και το παιχνίδι, ενδέχεται να συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση και επικοινωνία των παιδιών, με αναπηρία και με ειδικές ανάγκες και μη. Τέλος, γίνεται αναφορά στη διαθεματική προσέγγιση του παραμυθιού καθώς και στη σύνδεση του με τα σχολικά μαθήματα σε γενική και ειδική εκπαίδευση όλων των τάξεων του δημοτικού.