Λαογραφία και τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ): διδακτικές προσεγγίσεις δημοτικών τραγουδιών με τη χρήση ΤΠΕ - Ιγγλέζου, Νίκη (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία επιχειρεί να σκιαγραφήσει και να αναδείξει τη σχέση μεταξύ Λαογραφίας και Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Συγκεκριμένα, προσεγγίζεται εστιασμένα ένα πολύ σημαντικό ‘κομμάτι’ της λαογραφικής μας παράδοσης, αυτό του το δημοτικού τραγουδιού, και επιχειρείται η ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο οι ΤΠΕ μπορούν να συμβάλλουν στη διδακτική του προσέγγιση. Στο πρώτο μέρος της προκείμενης εργασίας παρουσιάζεται το κυρίως θεωρητικό της υπόβαθρο, εξετάζοντας καθέναν από τους όρους που αυτή περικλείει, δηλαδή τη Λαογραφία, τις ΤΠΕ και το δημοτικό τραγούδι. Επιπροσθέτως, στο δεύτερο μέρος διερευνάται το ζήτημα της θέσης της Λαογραφίας και του δημοτικού τραγουδιού στη σύγχρονη τεχνοκρατική εποχή, ενώ γίνεται λόγος για τις ψηφιακές συλλογές, με έμφαση σε εκείνες που έχουν λαογραφικό περιεχόμενο, και αναφέρονται τα κριτήρια εκείνα που είναι απαραίτητα να πληροί μια ψηφιακή λαογραφική συλλογή. Τέλος, πραγματοποιείται μια σύντομη παρουσίαση ορισμένων ψηφιακών λαογραφικών συλλογών και ψηφιακών συλλογών που αναφέρονται στο δημοτικό τραγούδι. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της παρούσης εργασίας, η προσοχή μας εστιάζει στο ζήτημα της διδακτικής προσέγγισης των δημοτικών τραγουδιών μέσω της συμβολής και της αξιοποίησης των ΤΠΕ. Αρχικά, παρουσιάζουμε τη θέση της Λαογραφίας μέσα από τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών και τα σχολικά εγχειρίδια, τόσο στο επίπεδο του Δημοτικού, όσο και στο επίπεδο του Γυμνασίου. Επιπροσθέτως, εκθέτουμε μια μικρή ψηφιακή συλλογή δημοτικών τραγουδιών από το χωριό Πετρίλο της Ανατολικής Αργιθέας, η οποία έχει δημιουργηθεί και επεξεργαστεί από την εκπονούσα την εργασία. Ολοκληρώνοντας, παρουσιάζουμε μια διδακτική προσέγγιση ενός δημοτικού τραγουδιού από την ψηφιακή συλλογή που παρουσιάστηκε στο προηγούμενο μέρος της εργασίας μας, η οποία σχεδιάστηκε από την εκπονούσα την εργασία.