Το άτομο με αναπηρία στο ευαγγέλιο - Χαλκιά, Σοφία (2015)
Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο το Ευαγγέλιο, που συνιστά σημαντικό μέρος της Καινής Διαθήκης, παρουσιάζει τα Άτομα με Αναπηρία. Ειδικότερα, μελετά τις έννοιες με τις οποίες εμφανίζεται το άτομο με αναπηρία στο Ευαγγέλιο, τα χαρακτηριστικά που το περιβάλλουν, καθώς και την πάθησή τους. Παράλληλα, διευρενά την αιτιολογία της πάθησης, καθώς και τις διαστάσεις της ίασης από τον Ιησού Χριστό. Η μεθοδολογία της έρευνας είναι ποιοτική με ποσοτικά στοιχεία και στηρίζεται στην επεξεργασία κειμένων. Το δείγμα της μελέτης συνιστά το Ιερό Ευαγγέλιο κατά Ματθαίου, κατά Μάρκου, κατά Λουκά και κατά Ιωάννη και εξετάζει μόνο τις περιπτώσεις, όπου υπάρχει ίαση. Η ανάλυση των δεδομένων βασίστηκε στην ανάλυση περιεχομένου. Τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν ότι οι παθήσεις που αναφέρονται είναι: η παράλυση/σωματική αναπηρία, η τύφλωση, η κώφωση/αλαλία και η τυφλοκώφωση. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι ο Ιησούς συνήθιζε να θεραπεύει τους ασθενείς είτε με τον Λόγο Του, είτε με το άγγιγμά Του. Ο ρόλος των θαυμάτων έχει μεγάλη σημασία για τη χριστιανική πίστη, καθώς προκαλούσε τον θαυμασμό του συγκεντρωμένου πλήθους, και ταυτόχρονα, η πίστη των προσερχόμενων προς θεραπεία αλλά και των συνοδών τους ήταν δεδομένη.