Οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής για τη σχέση συνεργασίας σχολείου –οικογένειας με παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες - Κετικίδου, Γεωργία (2015)
Η σύγχρονη βιβλιογραφία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση που διατηρεί το σχολείο με τις οικογένειες των μαθητών του , καθώς η σχέση αυτή φαίνεται να επηρεάζει τόσο τη συνολική πρόοδο του παιδιού-μαθητή ,όσο και την αποτελεσματικότητα των σχολικών μονάδων. Η σχέση συνεργασίας σχολείου-οικογένειας , μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη και σύνθετη όταν ο δάσκαλος καλείται να συνεργαστεί με τους γονείς παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης είναι να εξετάσει τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις των Ελλήνων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής για την σχέση συνεργασίας τους με τις οικογένειες και κατ’ επέκταση την επίδρασή αυτής στην επίδοση των παιδιών με ειδικές ανάγκες αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του σχολικού συστήματος. Μετά την επεξεργασία των απαντήσεων των υποκειμένων διαπιστώθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται τόσο τη σπουδαιότητα όσο και την αναγκαιότητα της συνεργασίας του σχολείου με τις οικογένειες . Παρά την αναγνώριση όμως της σημασίας, οι εκπαιδευτικοί δεν φαίνονται πολύ ικανοποιημένοι από το βαθμό συνεργασίας τους και το πρόβλημα από ότι φανέρωσε η έρευνα οφείλεται στους περιορισμένους τρόπους επικοινωνίας με τους γονείς. Τέλος , από τις απαντήσεις των εκπαιδευτικών προκύπτει ότι στρέφουν την προσοχή τους περισσότερο στο τι δεν κάνουν οι γονείς ,ενοχοποιώντας το οικογενειακό περιβάλλον για τη μη ανταπόκρισή στις προσκλήσεις τους και την κάλυψη ή την αγνόηση των αδυναμιών και των προβλημάτων των παιδιών. Η μελέτη των αντιλήψεων των ειδικών παιδαγωγών στοχεύει στην βελτίωση αυτής της πολυπόθητης συνεργασίας.