Τα αποθετικά ρήματα της νέας ελληνικής γλώσσας - Κωσταρή, Αντωνία (2015)
Στη νέα ελληνική και συγκεκριμένα στο ρηματικό σύστημα παρατηρείται αναντιστοιχία μεταξύ φωνής και διάθεσης. Δηλαδή δεν υπάρχει συνάφεια μεταξύ ενεργητικής φωνής και ενεργητικής διάθεσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αναντιστοιχίας είναι τα αποθετικά ρήματα, τα ρήματα ενεργητικής διάθεσης και παθητικής φωνής. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι μια απόπειρα εξέτασης της δομής των αποθετικών ρημάτων, της κατανομής τους στις τρεις διαθέσεις, της συνδυαστικότητάς τους ανά διάθεση και της ερμηνείας των παρακάτω δεδομένων. Επιπλέον, η μελέτη αυτή στοχεύει στο να διερευνήσει αν πραγματοποιείται διδασκαλία των αποθετικών ρημάτων στο δημοτικό σχολείο και να απαντήσει στο αν υπάρχει σχέση μεταξύ της επίδοσης των μαθητών και των μαθητριών στο συγκεκριμένο κεφάλαιο και του φύλου τους.