Εναλλακτικές προσεγγίσεις για τη διδασκαλία της ορθογραφίας στα πλαίσια της ενιαίας τάξης. προτάσεις για μαθητές με αναπτυξιακή δυσλεξία - Τσόλκα, Ελένη - Παναγιώτης (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία είχε ως στόχο να εξετάσει την αποτελεσματικότητα ενός ομαδικού προγράμματος για την βελτίωση των ορθογραφικών δυσκολιών στις σύνθετες λέξεις των μαθητών μιας ενιαίας τάξης μέσα από τη χρήση του εκπαιδευτικού λογισμικού Smart Notebook (Smart Technologies, 2007). Το δείγμα αποτελούσαν 26 μαθητές δύο τμημάτων της Ε΄ τάξης δύο δημοτικών σχολείων του Ν. Δωδεκανήσου. Οι μαθητές χωρίστηκαν στην Πειραματική Ομάδα (Ν=15) στην οποία πραγματοποιήθηκε η παρέμβαση και στην Ομάδα Ελέγχου (Ν=11) η οποία δεν δέχτηκε καμία παρέμβαση αλλά πήρε μέρος στην αρχική και τελική αξιολόγηση. Στόχος της εκπαιδευτικής παρέμβασης ήταν να ασκήσει τους μαθητές με συστηματικά και μεθοδικά στην αποκωδικοποίηση των σύνθετων λέξεων στα μορφήματά τους. Η παρέμβαση διενεργήθηκε στα πλαίσια της σχολικής τάξης με τη βοήθεια του διαδραστικού πίνακα, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα οπτικοποίησης των γραμματικών φαινομένων, ενεργητικής συμμετοχής των μαθητών στις διδακτικές δραστηριότητες καθώς και υψηλής αλληλεπίδρασής τους με την εκπαιδευτικό . Εν κατακλείδι, η εκπαιδευτική αυτή παρέμβαση μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική εναλλακτική προσέγγιση στη διδασκαλία της ορθογραφίας σύνθετων γλωσσικών ερεθισμάτων στα πλαίσια της ενιαίας τάξης.