Τα εκπαιδευτικά λογισμικά στο δημοτικό σχολείο, η περίπτωση των μαθηματικών, μια μελέτη για τη δημιουργία, χρήση και εφαρμογή στο δημοτικό σχολείο εκπαιδευτικών λογισμικών για τα μαθηματικά: εφαρμογή των σύγχρονων λογισμικών δυναμικής γεωμετρίας και άλγεβρας σε γνωστικές ενότητες του δημοτικού σχολείου και στάσεις των μαθητών αναφορικά με τα εκπαιδευτικά λογισμικά - Τάταρη, Ροδοθέα (2015)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των εκπαιδευτικών λογισμικών για τα μαθηματικά σε συνάρτηση με την εκπαιδευτική πράξη. Η βιβλιογραφική έρευνα του αντικειμένου έχει να καταδείξει πλήθος οφελών αναφορικά με την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού λογισμικού στη σύγχρονη σχολική τάξη, τόσο για τους μαθητές, όσο για τους εκπαιδευτικούς αλλά και την ίδια τη διδακτική διαδικασία. Με βάση τη συγκεκριμένη ιδέα έχει επιχειρηθεί ο σχεδιασμός προτάσεων διδασκαλίας για θεματικές ενότητες των σχολικών εγχειριδίων των μαθηματικών οι οποίες χρήζουν αναπαράστασης μέσω εκπαιδευτικού λογισμικού ώστε η διδασκαλία τους να καταστεί αποτελεσματικότερη και να οδηγήσει σε εις βάθος και μακροπρόθεσμη γνώση του διδακτικού αντικειμένου. Οι διδακτικές προτάσεις έχουν σχεδιαστεί με τα εκπαιδευτικά λογισμικά δυναμικής γεωμετρία The Geometer’s Sketchpad, Geogebra και Cabri 3D, λογισμικά πιστοποιημένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για εκπαιδευτική χρήση και αφορούν γνωστικές ενότητες της γεωμετρίας των εκπαιδευτικών εγχειριδίων της Γ΄ έως και της ΣΤ΄ Δημοτικού. Το τελευταίο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας αφορά τις στάσεις και αντιλήψεις των μαθητών σχετικά με την επίλυση μαθηματικού προβλήματος και τη χρήση λογισμικού στην εκπαιδευτική πράξη.