Παιδαγωγικές πρακτικές αξιοποίησης ψηφιακής ταινίας στην εκπαιδευτική διαδικασία: πιλοτική διερευνητική έρευνα στη Ρόδο - Ντούρμα, Άννα (2015)
Η παρούσα εργασία εξετάζει τις παιδαγωγικές πρακτικές αξιοποίησης της ψηφιακής ταινίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έπειτα από εκτενή βιβλιογραφική επισκόπηση του θέματος, η οποία ως επί το πλείστων στηρίχθηκε σε ξένη ξένη βιβλιογραφία, διαπιστώθηκε ότι η χρήση της ψηφιακής ταινίας στην εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί ένα αναγκαίο εργαλείο για την διδασκαλία. Η ταινία αποτελεί μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και ερεθισμάτων. Εικόνα και ήχος κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών γεγονός που επιτρέπει πολλές φορές ακόμη και την υποσυνείδητη μεταφορά μηνυμάτων και πληροφοριών.Το υλικό που έχει στη διάθεση του ο δάσκαλος, συμπεριλαμβανομένων και των δεξαμενών πληροφοριών που διατίθενται στο διαδίκτυο, είναι πλούσιο καθώς εκτός των εκπαιδευτικών ταινιών ου δημιουργούνται για συγκεκριμένη ενδοσχολική χρήση δεκτικές αξιοποίησης είναι και οι γνωστές εμπορικές, κινηματογραφικές ταινίες. Ωστόσο, συχνά δημιουργείται έντονος προβληματισμός για την αξιοποίηση αυτού του υλικού στη σχολική καθημερινότητα εργαλείου από τους εκπαιδευτικούς, ελλείψει παιδαγωγικών οδηγών αξιοποίησης των εν λόγω ταινιών, όπως υπάρχουν στην περίπτωση των εκπαιδευτικών ταινιών. Για αυτό το λόγο, η παρούσα εργασία επικεντρώνεται περισσότερο στη δεύτερη κατηγορία ψηφιακών ταινιών, των εμπορικών ταινιών και περιγράφει ποικίλους, δημιουργικούς τρόπους αξιοποίησης των στην εκπαιδευτική διαδικασία.Τέλος, η εργασία περιλαμβάνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε εν ενέργεια εκπαιδευτικούς σε σχολεία της Ρόδου και αφορά την ένταξη και χρήση της ψηφιακής ταινίας στα πλαίσια της διδασκαλίας τους, τα συμπεράσματα της οποίας είναι ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αναγνωρίζουν την σημασία που έχει η ψηφιακή ταινία ως εργαλείο στο σχολικό περιβάλλον. Ωστόσο, δεν αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες που προσφέρει η ταινία, παρά μόνο οι πιο βασικές και διαδεδομένες πρακτικές γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη σχετικής ενημέρωσης των δασκάλων μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων.